Снимка: БГНЕС

„Докато ГЕРБ е на власт, никой друг няма да се разпорежда с имотите на БАН освен БАН“, заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Той бе категоричен, че всичко друго е спекулация с умисъл да се отклонява вниманието от начина, по които имотите се стопанисват в момента.

„Друг е въпросът, че те не ги стопанисват така както трябва и се надявам искрено, особено във времето на криза, да спрат да говорят само за пари, а да използват своите ресурси да си ги добавят, още повече че имат и други инструменти по програмите на ЕС да привлекат свое финансиране“, коментира още Борисов опасенията на академиците, че държавата се готви да гарантира с техни терени заеми от чужбина.

Още по темата

„Ние имаме толкова много имоти, държавни и общински, които не можем да продадем, не ни е до имотите на БАН. Ние искаме работещи институти на БАН и контрол в парламента. Искаме и отделяне на науката от работа с финансите на академията. Не може един академик да отговаря и за ремонтите на тоалетните, и сградите“, даде пример Борисов.

Във вторник в отворено писмо до всички председатели на парламентарни групи учените попитаха дали е вярно, че на премиера Бойко Борисов е представен списък с най-скъпите и апетитни държавни имоти в България, с които да се гарантират дългосрочни кредитни линии от чужбина, в който списък влизат и имоти на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase