Снимка: Булфото

Над 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под наслов "Стига експерименти със здравето на хората!".

Потестиращите носеха със себе си плакати с надписи "Мизерия в здравеопазването", "Лекуваме от собствените си заплати".

"Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените три милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и в полза на хората".

Още по темата

Това заяви от трибуната пред Народното събрание председателят на БЛС Цветан Райчинов на днешния национален протестен митинг на медицинската общност от страната.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" съобщи, че медицинската общност настоява бюджетът за идната година да бъде предвидим и да даде възможност за нормална работа.

Той заяви, че трябва да се спре национализацията, която се извършва чрез трансфери към държавата на здравни вноски, както и да се гарантира адекватно финансиране на извършваната дейност.

В подкрепа на думите си Душков цитира управителят на НЗОК Нели Нешева, която била заявила: "Ще работите 100 процента, ще ви плащат за 60".

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

Организаторите на протеста поздравиха от трибуната министъра на финансите Симеон Дянков с песента "One way ticket" и го приканиха да си отиде.

В момента се подготвя нова методика за разпределение на средствата от здравната каса. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той допълни, че трябва да бъде решено какво се случва в първичната помощ, дали болниците са много или са малко. 

Константинов каза, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

По повод протестите на лекарите министърът коментира, че 27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. 

Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase