Лекарите не се отказаха и в петък излизат на протест в 13,00 часа на пл. "Народно събрание", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му медицинската общност негодува не заради недостиг на средства, а заради липсата на прозрачност в разпределението на парите от НЗОК. Определени региони и болници били облагодетелствани за сметка на други.

От БЛС предлагат да се ликвидира НЗОК, защото според тях не работи, и да се разпределят 15 души в Министерството на финансите, които да вършат нейната работа, тоест "да се върнем към чисто бюджетното финансиране".

„Здравната каса е безконтролна институция, никой за нищо не я контролира, там са далаверите, оттам изтичат големите средства“, заяви Цветан Райчинов.

От БЛС заявиха, че по неофициална информация се извършва рекет при определянето на цените на лекарствата, заради корпоративни интереси. Целта е цената да бъде намалена с около 50%.

"Да не говорим, че цени на дейности и услуги, определяни от МС, съществуват само в Северна Корея и Куба. В демократична страна това не може да се случи. От декоративна демокрация в страната надали има нужда. В скоро време Дянков ще определя и цените на марулята, олиото, ориза“, каза Райчинов.

3,9% от БВП ще бъдат дадени за здравеопазване.

"Няма страна в Европа в момента с такъв процент от БВП да прави здравеопазване. В този смисъл няма по-добро здравеопазване в света от българското, с толкова пари да се осигурява здравеопазване и при това в сравнително добро качество", коментира още шефът на БЛС.

"Държава, в която системно се съсипват здравеопазването, образованието и науката, вече просто не може да се нарече държава", заключи Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase