Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г. – само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане. Тази категорична позиция заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволят някакви минимални количества на соя, които биха могли да попаднат от подправки например.

“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е Найденов.

„Когато се установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата – той веднага получава наказание“, отсече той.

Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините. Трябва да се стабилизира българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

Още по темата

„Искаме да защитим българската ракия не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина“, заяви още министър Найденов.

В момента акцизът на ракията е 4,40 лв. на литър, ако се приеме акциз наполовина, той ще стане 2,20 лв. на литър.

Найденов вече е разпоредил на Агенцията по лозята и виното да започне работа по процедурата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase