Снимка: Булфото

Германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен, които изследваха колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми, обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им.

Това обявиха пред Investor.bg представители и на четирите фирми, които са получили резултатите късно снощи.

"Няма никакви следи от соя в продуктите ни, получихме резултатите късно снощи от Хамбург“, заяви Светозар Игнатов, маркетинг директор на КЕН – Стара Загора.

"Съдържанието на соя според германската лаборатория е под 2,5 милионни части от процента. На практика няма следи от продукта“, потвърди и Антон Костадинов, собственик на Сами М.

От фирма Лалов и Вачев също са получили изследването, което е потвърдило, че спазват стандарта, каза управителят на дружеството Йордан Вачев.

От лаборатория в Мюнхен са изпратили същия резултат на монтанската фирма "Унимес".

"Това обаче са проби, които самите фирми са пратили. Те няма да имат толкова голяма тежест, колкото резултатите от пробите, пратени от държавните ветеринарни инспектори в европейска лаборатория. Това изследване още не е приключило", каза шефът на монтанската компания Борислав Славчев.

Преди 10 дни земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта "Стара планина", който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо. Като нарушители бяха посочени КЕН - Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев - Враца, Унимес - Монтана.

Продуктите със соя са карначета, колбас, кебапчета и кренвирши, съобщи тогава Найденов и отне лиценза на фирмите да правят месни продукти по стандарта. Изследването бе направено в лаборатория в София и фирмите поискаха повторна проверка в Европа.

Още по темата

Собственикът на Сами М ще настоява незабавно да бъде върнат лиценза на фирмата му, за да може отново да произвежда продукти с лого "Стара планина“. Според него земеделският министър трябва да се извини на четирите дружества.

Колегите му все още обмислят какви действия да предприемат.

От Националната ветеринарномедицинска служба уточниха, че резултатите от официалните изследвания в Германия се очакват днес или в началото на следващата седмица.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase