Снимка: Булфото

Ветеринари са хванали месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина”, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Продуктите са карначе на фирма „Сами –М”, колбас „Майстор Цвятко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен”.

Незабавно ще бъде отнет лицензът на четири месопреработвателни предприятия, които са произвели продукти „Стара планина” с наличието на соя. Тя е напълно забранена по стандарта.

Това обясни на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите дори е в управителния съвет на асоциацията.

Найденов уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина", на фирмите ще им бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад.

Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали около тях няма и други нередности.

Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа, отбеляза Найденов.

Той допълни, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”.

„Тежко им”, коментира министърът за хванатите в нарушение фирми. Найденов заяви, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Министър Найденов каза, че са възможни и уволнения.

Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той.

От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че установената соя в продукти „Стара планина”, може да е част от смеси за подправка.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев каза, че е шокиран, тъй като фирмите производители на продуктите са много сериозни.

„Тъй като методът за изследване е качествен, а не количествен, моята надежда е, че има подправъчни смеси, в които присъства соя за балансиране на вкуса. Ако се окаже така, че това е такава соя, аз апелирам към министъра фирмите да не бъдат санкционирани”, каза Кирил Вътев.

Според него установените проби са удар по целия месопреработвателен бранш.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че използването на соя дори и в количество от 0,01% пак е забранено.

„Ние не търсим да доказваме колко е процентното съотношение на соя. Именно затова си има други продукти, в които соята се допуска и те не се произвеждат с логото „Стара планина”. За мен няма никакво значение дали е 1% соята или 0,1%. Фирмите са злоупотребили и ще си понесат отговорността”, заяви министър Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase