Светозар Игнатов от фирма "Кен". Снимка: БГНЕС

"Кен" не слага нито соя, нито соев протеин в продуктите си – не само в продуктите по стандарт "Стара планина", но и във всички останали, обяви маркетинговият директор Светозар Игнатов.

Фирмата е една от четирите, за която се твърди, че е употребила соя в продукти "Стара планина" и на които беше отнет лицензът да произвеждат колбаси с това лого. 

Според Игнатов целият процес при вземането на проби и изследване на контролните проби от Националната ветеринарномедицинска служба за наличие на соя в кренвиршите на "Кен" е изцяло компрометиран. 

От фирмата твърдят, че използваният за изследване метод е "невалиден за техните продукти" и е подвел недопустимо държавните институции.

Още по темата

Освен това актът за вземане на проби бил видимо поправян. От раздадените ксерокопия на документа се вижда, че първоначалният надпис посочва продукт – кренвирши "хотдог" с грамаж 260 г. Върху това е положен втори подпис с марката "Стара планина", а грамажът е поправен от 260 на 360  грама.

От "Кен" са категорични, че нямат разфасовка на кренвиршите "Стара планина" с грамаж 260 или 360, а само такъв от 320 грама.

Те недоумяват, че им е бил отказан достъп до част от контролните проби, които бяха изпратени за анализ в Германия.

От фирмата са организирали собствена независима експертиза от същата партида кренвирши в друга германска лаборатория, резултатите от която се очакват до края на седмицата.

От фирмата обмисляли евентуални правни процедури, с които да защитят интересите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase