Българинът Петър Унжиев намери смъртта си при опит да изкачи трудния и красив осемхилядник, втория по височина връх К2 (8611 м), разположен в планинската верига Каракорум, Пакистан.

В съобщение на румънеца Джордже Димареску от 19 юли се споменава за неназован български алпинист в много тежко състояние, който вероятно е починал.

Унжиев е бил повален от височинна болест и е бил изоставен от своя пакистански водач, твърди румънският алпинист.

Потвърждението за смъртта на българина идва от Есар Карим от ATP (Adventure Tours Pakistan) – агенцията, която обслужва сборната експедиция.

Петър Унжиев заминава за Пакистан на 3 юли. Той е бил формален ръководител на международна група от 18 души.

При изкачването българинът е достигнал лагер 2, на около 6700 м. Придружаващият го височинен водач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката. Дотам Унжиев се е движел с румънеца Димареску. 

"Тази сутрин по всякакъв начин се опитвах да намеря някого в лагер 2, за да проверя какво се е случило с българина, който вървеше зад мен. Лицето му показваше, че е тотално дезориентиран и физически изчерпан. Изглеждаше като зомби“, разказва Димареско.

По-късно смъртта на българина е потвърдена.

Петър Унжиев е имал за цел през септември-октомври да покори и осмия по височина осемхилядник Манаслу (8156 м), в Хималаите, Непал, също неизкачван от българи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase