69

В статията

преди 13 години

пише, че българин не е изкачвал Манаслу. Не е вярно.Дойчин Василев се е качвал.Иначе жалко за човека. Имал мечта, преследвал я е, загинал.Дай Боже, всекиму такава смърт !Даже, малко му завиждам, докоснал се е до нещо, което на нас обикновените мравчици никога няма да ни стане разбираемо.Дано душата му да намери упокой, в което не се съмнявам...

68

Хиената

преди 13 години

Има една народна мъдрост- " Най-добрият алпинист е живият алпинист". Имам няколко познати които са почти copy-paste на този екземпляр. Начина им на мислене , както и плановете изобщо не включват нещо различно от идеални условия. Позитивно мислене ще кажете. Е да , ама позитивно не е равно на реалистично. Последствията ги четем по вестниците. Следващият който тръгне да сложи минус нека поне да се е качвал по-високо от мен. т.е поне 6+км. Поне ще има някаква идея защо.

67

Хиената

преди 13 години

Интересно какви са били причините за провалите му при Манаслу? Направил ли си е изводи от тях? Ама щом е тръгнал да хваща дявола(К2) за рогата - едва ли. Височинната болест не прощава и се отразява на всекиму различно. Може да си страхотен атлет но да не можеш да се качиш над 6000 м. А това да тръгва без аклиматизация просто няма да коментирам. Белята е станала на 16-ти - 9 дни след тръгване от БГ. Като се махне времето за път до базовия - поне 6-7 дни той на 2-3 ден е бил на почти 7000.Лудост.

66

Хиената

преди 13 години

Ама не мога да разбера защо ти цъкат минуси като си абсолютно прав. То само с бели дробове не става. Трябва и акъл.

65

Поклон

преди 13 години

Не съм виждал човек с такава устременост към мечтата. Да но не е вярно! Висотата ти подава ръка! Амин! И Вечността!

64

Анонимен

преди 13 години

само че Р. Меснер е много зле психически, не може да си го прости сам, че брат му се преби пред очите му. И сега ходи по равното...

63

Анонимен

преди 13 години

странно.... :)

62

tulski

преди 13 години

Веднъж попитали Райнхолд Меснер : защо покорявате върховете ?- Защото съществуват !

61

Анонимен

преди 13 години

Лека му пръст на човека.Умрял е покорявайки върха.Всеки в тоя живот има свои върхове.Жалко, че така трагично е завършил при него стремежа към върха.

60

azzzzzzz

преди 13 години

запознат ( нерегистриран )20.07.2010 18:22До момента реално няма никаква надеждна информация какво точно се е случило. Дори никой не е видял труп, който трябва да е в палатката на базов лагер, а не някъде по скалите.... Само ще ви кажа, като запознат по въпроса, че преди да тръгне този човек е завлякъл не малко хора с купища пари - суми от 160 000 до 450 000 лева, изпразнил е всичките си кредитни и дебитни карти, взел е "заеми" по 10-20 000 лева, спонсорство от БНТ и Столична община и реално цялото му имущество и бизнес са прехвърлени на други хора. Замислете се! На какво ви прилича това??? По груби сметки, без да се брои най-сериозния му "бизнес", сумата, която той е събрал в кеш надхвърля 1 500 000 лева. С нещо подобно в джоба е доста удобно "да умреш" при героични и тайнствени обсоятелства. Все пак в Хималаите толкова пари не ти трябват.... Да, за мъртвите или добро, или нищо!!!! Но защо ли съпругата му не се държи като вдовица???? Понякога истината е мнооого по-различна от това, което се коментира по сайтовете.... Наистина, ако някой разследва далаверите би получил доста интересни резултати....

59

Цветан

преди 13 години

Лека му пръст, питах го лично какво го кара да тръгне към планините и да рискува с връх с 25% смъртност, каза че няма обяснение, просто намира покой в един друг свят. Вечна му памет, беше достоен човек, който имаше мечта!

58

т

преди 13 години

точно така. там и малките дечица се наричат шерпа някой си. то е част от името по принцип, а не защото си планински помощник.

57

tsmst

преди 13 години

"шерпа" в буквален превод от тибетски означава "хора от изтока" и е било дадено на преселниците от източен Тибет в долината Кхумбу и други съседни долини в Непал. По стечение на обстоятелствата са станали неизменна част от изкачванията на осемхилядниците предимно в Непал и границата на Непал и Китай. През 30-те години са били използвани и в Пакистан (командирова ли са ги :)), но по религиозни и политически причини вече не се практикува.

56

т

преди 13 години

не е вярно. шерпа е името на етническата група, която се е наричала така много преди да почнат експедициите в хималаите. в днешно време терминът се използва безспорно и за описание на планинските помощници, но преди 300-400 години когато заселват района на Кхумбу и говорят само тибетски диалект (който също се нарича шерпа) са си били шерпа. това не е име измислено през миналия век, когато почват експедициите

55

Анонимен

преди 13 години

доста си в грешка ! шерпа е помощникът на водача. той готви, дава точни упътвания, гори 2/3 езика и т.н. има шерпи които са личности.

54

т

преди 13 години

разбрахме се :)

53

т

преди 13 години

шерпа не значи водач или носач или тн. това е етническа група по високопланинските райони на хималаите, които са скотовъди и земеделци. техният живот се променя от хилядите експедиции и ги ползват за други цели вече.

52

Анонимен

преди 13 години

правилно. най добрите шерпи с тибетците, следват непали. в пакистан няма шерпи !

51

т

преди 13 години

аз не ги сравнявам. напротив, не си ме разбрал. точно това исках да кажа, че са две различни неща. най-голяма концентрация на шерпи има в непал, като повечето са мигрирали от тибет. реално шерпи има само в непал, тибет и по хималайските райони на индия. в пакистан няма. шерпите са просто етническо население в тези райони като просто в днешно време шерпи наричат планинските водачи, носачи и тн и ги свързват предимно с експедиции, което е грешно. в пакистан високопланинското население е друго.

50

Анонимен

преди 13 години

На Райнхолд Меснер брат му умря пред очите му в Хималая, та какво да кажем за бг. дилетанти тръгнали на разходка с ПАКИСТАНСКИ шерпа..... ?! Това не е Сранджа Сакар !