Снимка: Булфото
fallback

„Възрастните показват учудващи добри резултати и почти половината от тези, които идват да се тестват, имат само по една или две грешки“.

Така Евелина Гечева от портал Академика.бг коментира резултатите на хората, които участваха днес в инициативата за проверка на нивото им на владеене на правопис и пунктуация.

Инициативата „Бъди грамотен” се проведе в Южния парк, пред НДК и на входа на Борисовата градина.

За всяка възрастова група от първи до осми клас днес беше подготвен тест, съдържащ задачи по правопис и пунктуация. Веднага след попълването на теста проверяващите отчитат резултата, а участниците, които са се представили без грешка, получиха награди.

Възрастните пък решаваха тест, приравнен на тези, които решават зрелостниците.

Само за час около 80 души бяха проверили своята грамотност в шатрата на входа на Южния парк.

Най-често допусканите грешки са свързани с употребата на пълния и краткия член, както и с правилното поставяне на запетайките, особено тази пред „и”.

Наблюденията на учителите към момента показват, че седмокласниците и зрелостниците се справят най-добре, тъй като съвсем наскоро са положили тежки изпити, включващи и добро познаване на пунктуацията и правописа. 

„Имаме какво още да желаем от петокласниците и шестокласниците“, заяви още Гечева пред БГНЕС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

elza

преди 13 години

po princip predpo4itam pulen i dulag 4len,vinagi go slagam pravilno,vseka edna gramotna i savremenna dama znae kak

148

`55

преди 13 години

Трънско така говорят, без да настоявам за абсолютна точност в цитиране на трънския диалект. Забелязват се обаче различни оформления на пълния член, и все където не му е мястото, из шоплука. Та и това, както ти го наричаш, македонско наречие също си върви като по вода там. Радвам се на съмишлието ти да бъде запазен пълният член. Прав си напълно, че усилието е незначително, но за съжаление някои го намират като воденичен камък, ако не и като че ли трябва да повдигат Витоша планина с една ръка.

147

до "хубава идея

преди 13 години

като чистокръвен шоп не мога да се съглася. показаните от тебе примери са от македонско наречие,а не от шоплука, а иначе за крайъгълния камък съм абсолютно съгласен.Богатството на езика ни не бива да се загубва с премахването на пълния член.Нека бъдем грамотни.Усилието е незначително, а грамотността е оръжие.

fallback