149

elza

преди 13 години

po princip predpo4itam pulen i dulag 4len,vinagi go slagam pravilno,vseka edna gramotna i savremenna dama znae kak

148

`55

преди 13 години

Трънско така говорят, без да настоявам за абсолютна точност в цитиране на трънския диалект. Забелязват се обаче различни оформления на пълния член, и все където не му е мястото, из шоплука. Та и това, както ти го наричаш, македонско наречие също си върви като по вода там. Радвам се на съмишлието ти да бъде запазен пълният член. Прав си напълно, че усилието е незначително, но за съжаление някои го намират като воденичен камък, ако не и като че ли трябва да повдигат Витоша планина с една ръка.

147

до "хубава идея

преди 13 години

като чистокръвен шоп не мога да се съглася. показаните от тебе примери са от македонско наречие,а не от шоплука, а иначе за крайъгълния камък съм абсолютно съгласен.Богатството на езика ни не бива да се загубва с премахването на пълния член.Нека бъдем грамотни.Усилието е незначително, а грамотността е оръжие.

146

Учителю драги 153,

преди 13 години

Който го знае, знае и как да го преподава. Не го е преподал добре или изобщо не го е преподал тоя, дето знае през куп за грош или хич хабер си няма.

145

uchitel

преди 13 години

Ами как да членуват децата правилно ? Учителите нямат представа от методика за преподаване на отделно правописно правило. В университета ги учат на какви ли не излишни неща , но не и как да преподават . Ами да прочетат сп. "Начално образование ", бр. 9 от 1997 год . , там пише как се преподава членуването на имената в българския език .

144

хапче с/у тъпота

преди 13 години

150 е отчайващо ***.

143

Магистралната

преди 13 години

АКО ЗНАИТЕ МЕНЕ КВИ ЧЛЕНОВЕ МЕ МЪЧАТ

142

Анонимен

преди 13 години

в 3,4 и 5 изречение "доклада" отговаря на въпроса "какво видя", следователно е пряко допълнение, следователно е с кратък член: "докладА" !!

141

ЛАМБО

преди 13 години

Въпреки че се смята, че в нашия език падежите са отпаднали, това не е точно такаПълния член се използва при съществително в Номинатив, а краткия ако е в Акузатив. Така го знам азИначе пълния член се ползва и при друг случай

140

Анонимен

преди 13 години

хахахахахахаххахахахаха

139

666

преди 13 години

Да се премахнат правилата, искат главно тия, дето не могат да ги научат! Повечето от тях не могат да повлияят на грамотността на останалите, защото писането не им е стихията! Е, не че един учител не беше написал в дневника: "... ми прави отцъствия." Нооо все пак това да са неграмотни, не е правило! Да не говорим за вестниците... Защо се сърдим на децата? Те ни повтарят във всичко, дори и в грешките!

138

Анонимен

преди 13 години

оффф, аман от прости коментари .. под всяка една статия, се изопачава казаното ... и се почва с ПРОСТОТИЯТА!!!!!

137

Petio

преди 13 години

Тя, Елена много добре знае къде си слага члена, но се прави на интересна!

136

Д

преди 13 години

Всички, прочели безумния ти коментар, сме наясно, къде да сложиш Члена !

135

ХАХАХАХАХ

преди 13 години

Ох, искрено ме разсмя ! хахаха :) Моля Ви, спрете да пишете по форумите... Човек, не може да напишеш "кОлтура".... т.е може, но дори звучи *** :(Мечооооооооо ХАХАХХАХХАХАХХАХЗнаеш ли, когато напишех нещо подобно, или забравех запетая, изпусна съюз, член и пр., майка ми ме биеше през пръстите и преписвах цялото домашно наново.. Тогава полудявах, но сега съм щастлив, и презирам ***, като теб !

134

До Руса кучка

преди 13 години

КъсиЯТ!

133

Руса кучка

преди 13 години

Мене късия член ми е най-омразен

132

работещ

преди 13 години

Те откриха топлата вода, бе драги съграждани. Ами как може да си грамотен, ама да не знаеш и да не разбираш правилото за пълен и кратък член, за запетайките, простите и съставни изречения, и съюза "и" да не говорим. Масово неграмотни са дечицата ни златни, то се вижда и по телевизиите и къде ли не. Неграмотни са, защото не учат, а явно и учителите им са афиф.

131

ммм До 129, 135, 136

преди 13 години

С неграмотни не ми се спори. Аз съм права, а вие си останете с криворазбраните правила. Не се отчайвайте, питайте някого да ви обясни. За сега нищо не разбирате. Нямам намерение да водя безплодно писмено общуване с хора, които се мислят за провокатори. Като научите правилата, пак ще пишем. Айде чао.

130

Анонимен

преди 13 години

Да питам нещо, което не ми дава мира от 2 години. Що се пише 'вкъщи' слято, а 'в ***' не е слято ?!