Снимка: БГНЕС
fallback

Заради 38 гласа „въздържал се“ парламентът не прие искането за създаване на анкетна комисия, която да разследва как темите за матурата по български станаха известни преди отварянето им.

Натискането на копчето „въздържал се” при гласуване може да означава „нямам мнение” или „не ми пука”, но при преброяването на гласовете това „не ми пука” тежи в посока „против”.

Така и при днешното натискане на копчетата гласовете на депутатите без категорична позиция наклониха везната към „не“ и Народното събрание отхвърли предложението да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва как изтече матурата по БЕЛ.

Oще по темата

Според депутата от БСП Валентина Богданова комисията трябваше да проучи кой е екипът, който подготвя изпитите, и ако е един и същи, защо не е сменен. Щяха да бъдат зададени въпросите – как се уреждат зрелостни изпити и как работят контролните органи?

Лютви Местан от ДПС, който също е сред вносителите на законопроект за създаването на тази анкетна комисия, допълни въпросите. Депутатът цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото арестуваният Красимир Лефтеров е предпоследният във веригата.

Кои са останалите, попита Местан. И още – защо продължават да се крият останалите две, контролни теми. Народният представител е убеден, че ако бъдат отворени, там ще пише имената на Димчо Дебелянов и Елин Пелин.

„Просто ще бъде потвърдено по безспорен начин, че тази информация е изтекла”, обясни Местан и допълни: „Инфантилното обяснение, че не е редно да се отварят другите две теми, че никога не е правено, е сапунен мехур“.

Настоявайки за анкетна комисия, опозиционните депутати подчертаха, че тя няма да има за цел да анулира изпитните резултати. Вече се знае, че предварително темата са знаели около 60 зрелостници. Заради тях не може да се пренебрегне трудът на десетки хиляди ученици и учители.

И накрая – гвоздеят. Лютви Местан предложи този път виновник, различен от Сергей Станишев.

„Работи се по версия за стар канал. Да не би да се окаже, че Даниел Вълчев е виновен. Сигурно ще е той, защото матурите започнаха по негово време”.

Нищо от това не убеди управляващите да подкрепят създаването на комисията. „Ние не сме разследващ орган. Има хора, които се занимават с това”, каза Снежана Дукова от ГЕРБ. Според нея опозицията иска да преекспонира в обществото „един технически проблем”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 14 години

Kak she iskat da znaqt-nali sa uredili nqkoi,estestveno sreshu nesho.Nikoga nqma da razberem istinata.

28

М

преди 14 години

А щерката на Лефтеров с шестици и на двете матури! Умно дете.

27

Информатор

преди 14 години

Информацията е най-скъпото нещо на света!

fallback