ДПС ще предложи създаването на временна анкетна комисия в Народното събрание, която да провери обстоятелствата около съмненията за изтичане на информация, свързана с темите за матурата по български език и литература.

В петък следобед дванайсетокласници и техните родители потвърдиха информацията, че изпитната тема се е продавала по 600 лева.

Според твърденията, вечерта преди изпита университетски преподавател е пратил със СМС на свои ученици трите варианта на темите, които можело да бъдат изтеглени на матурата.

Първият от тях е именно изтегленият под Вариант 2 „Силата на словото в одата Левски" на Иван Вазов. Трите варианти на теми са се коментирали вечерта преди матурата и в интернет форуми.

Пред Дарик радио зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който беше председател и на парламентарната образователна комисия в миналото Народно събрание, определи случилото се като „най-големият гаф в системата на образованието през последните 20 години".

Гаф, който според Местан дискредитира не само труда на стотици хиляди ученици и учители, но и доверието от страна на висшите училища, които приемат зрелостните изпити като вход за университета.

"Ако се потвърдят съмненията, че от министерството предварително е изтекла информация с тези теми, с която впоследствие дори се е търгувало, трябва да се носи не само дисциплинирана и наказателна, но най-вече политическа отговорност.

Гафът има пряко отношение към кандидатстудентската кампания. Оценките от държавните зрелостни изпити се приемат за вход за висшите училища. В тази посока бяха положени много усилия, за да могат висшите училища да преодолеят съмнението си и да приемат матурата за вход за висшите си училища.

За съжаление, тази позитивна нагласа на висшите училища, създадена преди идването на Сергей Игнатов, също е на път да се дискредитира", каза депутатът Лютви Местан.

"Разбирам, че образователното министерство и МВР ще извършат проверка, няма нищо лошо в това, дори е задължително, но така или иначе това означава изпълнителната власт да проверява себе си.

Като знам колко са безгрешни днешните управляващи, не бих се изненадал виновникът отново да се окаже някъде извън тях", каза още Местан.

Според него с казуса трябва да се заемат и депутатите. "Евентуалната анкетна комисия в НС, която да изясни всички обстоятелства около съмненията, свързани с матурата по български, трябва да отговори на следните въпроси", заяви Лютви Местан.

"Ако е изтекла информация, кои са отговорните и каква отговорност ще се носи от тях? Нормално ли е, и това вече е по признание на самия министър, цели петима души да знаят предварително темата или възможните три теми - кои са тези пет лица, имат ли те близки и роднини зрелостници?

Още по темата

Работят ли системите за вътрешен контрол в Министерството на образованието, младежта и науката? Трябва да се изяснят причините, поради които това министерство явно има проблем с изпълняването дори на рутинните функции.

За мен е най-важен въпросът този рецидив да не се повтаря, защото предстоят още държавни зрелостни изпити, затова е много важно парламентът в сравнително кратки срокове да изясни тези обстоятелства.

Тази анкетна комисия би трябвало да има за цел да намери защитата, превенцията на риска този рецидив да се повтаря по отношение на следващите зрелостни изпити", добави Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase