“Образователната тема, освен че пълни медиите, се оказва и най-важна за България. Защото темите, които ще обсъждаме, засягат нашето настояще и бъдеще.“

Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов на откриването на кръгла маса, на която се обсъжда проектът на Закона за училищното образование.

Към законопроекта огромен интерес проявяват училища, директори, учители и ученици от гимназиите, заяви ресорният заместник-министър Милка Коджабашиева.

По думите й, министерството има желание проектът да бъде обсъден от възможно повече заинтересовани, преди да бъде внесен в Министерския съвет.

“Акцентът в целия замисъл на законопроекта е ориентиран към децата и учениците, за които трябва да се създадат максимално добри условия за развитие, възпитание и обучение”, заяви Коджабашиева.

Тя добави, че проектът ще дава възможност за повишаване на учителската квалификация и за равен достъп до образование.

Законопроектът предлага въвеждането на нов образователен стандарт за т.нар. включващо обучение - за деца със специални образователни стандарти, но и за деца със заложби в науката, изкуството и спорта, посочи Коджабашиева.

По думите й ще бъде актуализиран и стандартът на системата за оценяване.

Предлагаме допълнителните държавни зрелостни изпити да се ограничат до два, тъй като досега те бяха до девет, но на тях се явяваха много малко ученици, посочи заместник-министърът.

“Задължителните матури ще останат две, както е и в момента”, добави тя.

Ева Борисова от асоциацията "Родители" заяви, че организацията подкрепя задължителния обхват на децата в предучилищна възраст да бъде от пет години, както и въвеждането на целодневното обучение от първи клас.

Тя уточни, че трябва да се помисли как данъкоплатците да бъдат убедени, че тази дейност е инвестиция.

Гледаме на образованието именно като на инвестиция, а не като на разход, заявиха и от Асоциацията на частните училища.

Още по темата

Децата ни не са разход, те са инвестиция – присъединиха се и от образователното министерство.

В отговор на въпрос на Асоциацията на частните училища министър Игнатов каза, че няма финансов проблем децата, които се обучават в частните училища и детски градини, да получават пълния стандарт за обучение.

От своя страна председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева обеща, че всички частни училища ще приспадат от таксите си за обучение на учениците средствата, които ще получат от държавата.

Много е важно всяко училище да има силно училищно настоятелство, което да контролира как се харчат бюджетите на училищата, каза министър Игнатов.

Училищното настоятелство ще бъде външен борд за управлението на публичните средства в училищата, добави той.

Законопроектът предвижда създаването на училищни настоятелства, които ще могат да се откриват към всяко училище, детска градина или център за работа с деца.

През 19-и век в България е имало училищни настоятелства, припомни министър Игнатов. Той заяви, че към днешна дата се предвижда настоятелствата да подготвят и стратегическите планове за развитието на училищата.

Министърът отново напомни, че очаква широко обществено обсъждане на проектозакона и пак повтори адреса, на който всеки може да изпраща предложения, мнения и препоръки (uchilishte@mon.bg), като отбеляза, че до момента 1541 са членовете на групата във Facebook, специално създадена за дискутиране на промените в закона за образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase