164

kuku

преди 14 години

Малко ми е съмнително дали частните училища ще смъкнат цените с толкова колкото ще е субсидията за ученика. Мисля, че е по-редно въз основа на сключения договор и платена годишна такса за обучение родителят да отива и държавата да му възстановява парите на него, а не да се превеждат на училището.

163

Честен частник

преди 14 години

Ако държавата ще налива пари в частните училища,поне да приватизира някои от държавните и да каже по кой проект ги финансира,каква по-различна държавна поръчка трябва изпълнят.Частното затова е частно,защото не ползва държавни пари.Но у нас частниците все още крадат напълно законно от държавата,която ги спонсорира.

162

Инвеститор

преди 14 години

Ученикът не бил разход, а инвестиция... Да, така е - особено ако тя е вложена в Масачузетския Технологичен Институт в САЩ!!!

161

Христо

преди 14 години

До Бившия учител:И също така да се признава информацията която са намерили учениците и да не им се третира като неправилна само защото са я намерили от друго място извън учебника. А това за предметите които трябва да преподаваш - всеки учител си прави избора кои предмети да преподава и ако не можеш да се справиш с 8 различни предмета, тогава не ги преподавай всичките ами само 2 или 3 примерно.

160

Христо

преди 14 години

Бившия учител каза:"Да, може да се разнообрази начина на преподаване например, но учителя от собствен джоб трябва да си купи лаптоп и мултимедия, и да виси денонощно в нета, да събира информация и да я презентира с пауър поинта.А другата година има 7-8 нови предмета"Не е казано че учителя е длъжен да види абсолютно всички источници и тн., но ако има възможност да представи някои от тях. Също така учениците също да могат да търсят и те и да представят намереното в часа.

159

Христо

преди 14 години

Бившия учител каза:"Формално погледнато, свободата на учителя в часовете се състои само в избора на начин и метод на преподаване, а не в избор на учебно съдържание.Да ,може и статии да се цитират, но само като интересна подробност , не и като официална информация."Аз не съм казъл да се излиза извън съдържанието, а да може да се използва и друг източник който да описва същата тема. И защо да не се зачита като официална информация? Кой е казъл че дадения учебник е по-верен и по-точен?

158

Анонимен

преди 14 години

Кога МОМН ще инвестира в държавните училища/бившите техникуми/?Състоянието на повечето от тях е плачевно!Не са ремонтирани от десетки години.В много от тях няма нормално отопление.Няма материали.А тези училища се финансират директно от министерството.Парадокс!Общинските училища вече греят, а държавните тънат в мизерия!Как така министърът се сети да инвестира в частните училища?Що не обиколи държавните и да види за какво става въпрос!Или учениците в тях не са инвестиция?!

157

Калин

преди 14 години

Разход е т.нар образование у бг.. разходи са полуграмотни учителки/другарки.. и парцаливи директорки.

156

каквото каже шефа

преди 14 години

"Децата ни не са разход, те са инвестиция присъединиха се и от образователното министерство."Ново счетоводство. Казаха .... филоложките ....За тях това е каквото каже шефа.....

155

мама

преди 14 години

вместо тези пари да отиват за безплатни учебници както беше едно време ние ще даваме пари за социялно богатите олигарси и това ако е правителство мислещо за народа следващите избори ще чака гласове ама да си ги търси при тези на които помага

154

Анонимен

преди 14 години

Заглавието е ПАК тъпо - учениците не са "били" а СА инвестиция. Колкото до изказването на министъра... бордовете са през 19-и век, през 20-и ги няма. Преди да се позоваваш на нещо отпреди повече от сто години не е зле да ПОМИСЛИШ защо го няма, дали пък не е изживяло времето си. Ама нали някой трябва да смени в медиите мълчащият Дянков... Че и с приказване и с поредица глупости.

153

българка

преди 14 години

нека всички ***-роми да инвестират тогава в ученика си??????

152

Анонимен

преди 14 години

сега ще спонсорираме и частните училища защото децата на олигарсите са бедни и на тях да помогнем-от днес съм решил да не плащам данъци на тази скапана и обирджииска държава

151

nn

преди 14 години

Интересно ми е кой инвестира в ***? (образованието имам в предвид) Иначе е ясно : '*** народ - слаба държава', то е очевидно.

150

Частни настоятелства

преди 14 години

Много е важен въпросът как ще се избират настоятелствата. Доколкото разбирам обаче, те няма да бъдат изборни, а ще се назначават. Това ще превърне и държавните училища, университети и дори детски градини в ясли за определени кръгове, които ще са в т.н. настоятелства. В този случай те няма да са външни и обществени органи, а обслужващи интересите на ди/-ректорите. Публичните средства за образование отиват в частни ръце и обслужват частни, а не обществени интереси. Това е корупция и мафиотизация

149

Дора

преди 14 години

Излиза,че с приспадането на сумата за издръжка на един ученик от таксите, които плащат родителите в частните училища, ще се подпомагат точно тези родители, които са изпратили децата си там, защото разполагат с необходимите средства. Мнооооооооооооого умно, пък и справедливо!

148

asdf

преди 14 години

za kakvo ti e?

147

Анонимен

преди 14 години

ей от колко годидини само експерименти в това оброзовоние и пак нищо .стига.колкото ученика дали е разход-да .да не би от министерството да му купуват маратонки и ***.

146

Олеле

преди 14 години

Към 146. Това дето трябвало да останат в България образованите хора е клише, спомен от времето, когато имаше граници. Светът не е това, което беше. Нито един лев вложен в образование не е хвърлен на вятъра, дори и реализацията да е в друга страна. Аз работя в чужбина, но годишно около 60000 евро връщам в страната си, защото работата ми е навън, но животът ми е в България. Стига сте живели с представите от началото на 20 век, когато за един живот е било възможно само едно пътуване през океана.

145

Бивш учител

преди 14 години

Продължение на 149.Не всички учители водят един единствен учебен предмет от завършването си до пенсия, както колегите по БЕЛ, Математика.Знаеш ли какво става след това ,което ти описах-просот директора взема това, което си разработил, дава го заедно със старите ти предмети на някой негов фаворит или на любовницата си, а ти почваш от начало другата година:"Ти можеш, аз съм сигурен в тебе!".На края ти си лошия и все търсиш и разработваш, а другите са добрите и обират направо каймака от труда ти.