Служителка на прокуратурата бута количка, пълна с папки. Снимка: БГНЕС
fallback

Материалите, събрани със СРС-та по делото "Октопод", са получени в секретното деловодство на ВСС, но няма как с тях да се запознаят членовете на съвета.

Оказва се, че с последните изменения на Закона за класифицирана информация, на магистратите е отказан пряк достъп до класифицирана информация.

"Ще търсим другите легални начини, описани в закона, за да се запознаем с материалите", коментира членът на ВСС Петър Стоянов.

Oще по темата

По думите му Комисията по професионална етика към съвета ще се заеме със задачата да се информира какво се съдържа в секретните материали.

Те могат да поискат да им бъде издаден допуск за достъп до класифицирана на информация, каза той.

"Ще се поиска спешна промяна в законодателството и по силата на закона членовете на ВСС да получат право на достъп до класифицирана информация, както и да се позволи информацията, събрана със СРС-та, да е снование за образуване на дисциплинарно производство", категоричен бе Стоянов.

Преди дни стана ясно, че материалите, събрани със СРС-та, съдържат разговорите в килията на трима от членовете на "Октопод". В тях тава дума за “висш магистрат, който държал 3-4 гласа” във ВСС.

В тайните записи се споменавал и друг действащ член на ВСС.

По тази причина миналата седмица съдебните кадровици поискаха записите от главния прокурор Борис Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

РОБОТ

преди 14 години

НЕ ГИ ДАВАТ НА ВСС ЗАЩОТО ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ПРОСЛЕДЯВАЩИЯ ОПТИЧЕСКИ ЛАЗАР ОТ БАЗА БАНКЯ С КОЙТО ТОРМОЗЯТ ВСЕКИ ГРАЖДАНИН КОЙТО НЕМОГАТ ДА ГО СЪДЯТ ЗАЩОТО НЯМАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА.С ВЪПРОСНОТО СРЕДСТВО МОГАТ ДА ЗОМБИРАТ ВСЕКИ ЧОВЕК И ДА ГО ПРИНУДЯТ ДА СЕ САМОУБИЕ ИЛИ ДА НАРАНИ ДРУГИ.ЗА ТОВА НЕ И ИЗНАСЯ ДА ЗНАЯТ ХОРАТА КОЙ ГИ ТОРМОЗИ БЕЗ ПРИЧИНА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО НО В СТРАНСБУРГ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ДОКАЗВАТ ОБРАТНОТО ТЪЙ КАТО СМЕ В ЕВРОПА И НАТО.

13

стаканофф

преди 14 години

А на кьосъвия К. Пенчев с фалшивите мустаци, кога,че му дойде редо!?

12

Поразяващата пръдн..

преди 14 години

2022година, процесът продължава, обвиняемите са изчезнали или са на носилки, съдиите са склерозирали, никой не помни защо са се събрали, медиите са там и отразяват бодряшки................ група дилъри на свободна практика предлагат бял прах на почивките

fallback