Снимка БГНЕС
fallback

Премиерът Николай Денков защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса, съобщи БНР. Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 г. в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

По време на дискусия в "София тех парк" за развитието на иновационната екосистема в България, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи: "Когато Софийският университет "Свети Климент Охридски" е създаден преди повече от 100 години, той е изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование.

В съветската система Софийският университет трябваше да бъде само педагогически университет. По това време Медицинският университет, Техническият университет, Фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийския университет. Това помогна доста в първите години на социализма - да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел, но след това този модел започна да показва своите недостатъци. „

Имаше много доклади през последните 15 години, които оценяват висшето образование и които показват, че ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

@ к.25

преди 3 месеца

Съмнявам се, че в Харвард таксата е 20 хил.USD/семестър. В що годе прилични училища за средно образование годишнатс такса е 30 хил. долара, в добри училища - 50 хил. долара. В колеж в Харвард (колеж съответства на нашето Висше училище) таксата е 50-60 хил. долара. Там се учи и едновременно се работи, за да се издържаш.

35

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен,к.30 Съдейки по нивото на тримата харвардци, дошли в БГ да ни управляват, разликата не е голяма. Но защо ми се струва, че те не са завършили пълен курс на Харвард, а някакви квалификационни курсове по 1-2 семестри? Киро само го бива да говори, Лорер рядко се мярка, а мин.Василев прави финансва акробатика, че сме добре... Дори ПП в столицата забъркаха още в началото нещата и леля Корни и Копейката недоволно се разкрякаха, а Боце тръби за нови избори в столицата.

34

Анонимен

преди 3 месеца

Язък за академичното звание... Професоре, намалете тези смешни ВУЗ-ове, имитация на университети, от 52 на 18-20, намалете пишман доцентите и прУфесорите до броя необходим за посочените университети, накарайте преподавателите да пишат всяка година по 3-4 публикации с висок импакт фактор и нещата ще започнат да се оправят. *** и Пульо станаха професори. Щом и личният лекар на ББ, известен с прозвището ''Мозъка', стана отдавна професор, не се учудвайте, че в БГ всичко тръгна на изуй ***.

fallback