"Като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим. Трябва да има условия за развитие на силна наука, да задържаме нашите младежи тук, имаме прекрасни млади научни работници навън", с тези думи президентът Румен Радев се обърна към представители на Съвета на ректорите, които покани на среща веднага след предупреждението им за протести заради недофинансирането на висшето образование.

Още по темата
"През изминалите три години бяхме подложени на драстично намаляване на парите за висше образование от брутния вътрешен продукт", каза професор Миглена Темелкова, шеф на Съвета на ректорите.

"А през последния месец беше фиксирана средна работна заплата в сектора и минимална за асистенти. 39 млн. лв в бюджета за 2024 г. бяха за увеличаване на възнагражденията. До този момент обаче нито един лев от тези пари не е стигнал до университетите. Бедният човек се превръща и в духовно беден", каза още професор Темелкова.

Ректорът на НАТФИЗ професор Мирослав Дачев благодари на президента за срещата и допълни:

"Истинският държавник знае как трябва да реагира в кризисен момент. Днес не искаме пари, искаме държавата да изпълни обещанието си", уточни професор Дачев.

"Поздравявам ви, че имате единно мнение, това е половината път към успеха. След промените в Конституцията не мога да направя друго, освен да говоря с премиера Димитър Главчев. Апелирам служебното правителство да намери бърз отговор", каза президентът Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase