Снимка: Bulgaria ON AIR

Архитекти се събират, за да изготвят единна база за броя на изоставените училища в България. Идеята им е да бъде създадена виртуална карта с данни и тя да бъде обществено достъпна. Проектът им се нарича "Образованието е придвижване от мрак към светлина".

"Изоставените училища са между 1000 и 1400. В данните на Министерството на образованието някои училища не присъстват, и обратното - в регионалните инспекторати по образование липсват някои, които ги има в списъка на МОН", заяви един от авторите архитект Божидара Вълкова.

Основната причина за затварянето на училищата е обезлюдяването, липсата на ученици. Целта на проекта е да се установи кои сгради могат да бъдат реновирани.  

Архитектите са вдъхновени от белгийския фотограф Александър Думарей, който е заснел 207 от изоставените сгради.

"Текстилният техникум в Габрово в момента не функционира, той има изключително висока архитектурна стойност, има инициатива да се превърне в културен център", даде пример архитектът.

Пред Bulgaria ON AIR Вълкова уточни, че има сгради, които вече живеят нов живот. Обичайно изоставените училища ги стопанисват общините, без да има функция за тях, остават затворени, докато излезе някакво бъдещо решение.

"Целта на проучването е да се оцени качеството на сградите, да се отсеят тези, които биха имали потенциал както като сгради, така и като региони - ако едно училище приюти обществена функция, дали ще има дългосрочен живот", каза още Божидара Вълкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase