Снимка: Pixabay

От днес е обявена национлана грипна епидемия. За последно такава е обявявана през 2009-а година. Всички училища са затворени, преустановени са и всички профилактични прегледи и планови операции. На 10 000 души 359 души са болни, съобщиха от Здравната инспекция в Благоевград, цитирани от Нова ТВ.

В училищата в района вече се обмисля как да бъде наваксан изпуснатия материал. В Девето училище са решили да въведат целодневна форма на обучение. Щом се върнат от грипната ваканция учениците ще учат почти поравно сутрин, когато са на училище и следобяд, когато е занималнята.

"Следобяд има допълнителни обучения по БЕЛ и математика. Ще учат здраво, особено четвъртокласниците и седмокласниците", коментира Василка Величкова, директор на IX ОУ „Пейо Крачолов Яворов".

Директорът смята, че е време у нас да се въведе обучението със съвременните технологии, защото по този начин грипните ваканции няма да са фатални.

От здравната инспекция смятат, че обявяването на грипна епидемия ще се понижат рисковете от разпространението на грипа.

Още по темата

"Аз винаги се възмущавам, когато обявиме грипна епидемия и кафетата почнат да се пълнят с деца", коментира д-р Райна Сепаревска, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ – Кюстендил.

Лекарите съветват всички да не спират да подкрепят организма си, дори и когато са си у дома.

"Бих посъветвал хората да се ориентират към консумация на леки и лесносмилаеми храни. В диетите българина много често включва и различни видове напитки, а алкохолът сам по себе си е отрова. Тялото ще трябва да заделя ресурси, за да го отстрани", д-р Сепаревска.

В болницата в Благоевград все още има свободни легла във всички отделения. Възможно е обаче да се наложи да се преобразуват отделения, ако броят на болните внезапно се повиши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase