Снимка: Alicja от Pixabay

Тестове за знания и умения ще полагат и децата в детските градини. Резултатите ще бъдат определящи за финансирането на учебните заведения. Тестовете няма да са с оценки, а само ще бъде ориентир за учителите за това как децата възприемат наученото.

Иванка Харбалиева, която е съпредседател на сдружението на директорите в България, е изнендана от шума, който се вдига покрай темата. Пред Нова Харбалиева допълни, че такива видове тестове се равят в продължение вече на 25 години във всяка детска градина.

“Целта е да се види входящото и изходящото ниво на децата”, коментира още Иванка Харбалиева.

Експертът допълни, че с теста се вижда нивото по знания на децата по различните образователни направления. Тези образователни стандарти са актуализирани 2016 година. Харбалиева подчерта, че тези тестове се правят от учителите в градината, а някои от тях и от психолози.

"Освен знанията, се измерва и фината моторика на децата, изследва се вниманието им. Това са изключително важни фактори при започване на първи клас", каза Харбалиева.

Според нея обичайно децата се чувстват мотивирани и с радост попълват въпросните тестове, а след това родителите се запознават с резултатите.

Оценки по шестобалната система обаче няма да има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase