Снимка: Bulgaria ON AIR

Още с първото класиране за детски градини в София над 10 000 деца остават дори извън подготвителните групи. Същият проблем има и в други градове на страната.

"Проблемът е, че свободните места, които се обявяват, са много по-малко от желаещите. Това от една страна е може би физически недостатък на места, сгради на детски градини, но може би и капацитетът на съществуващите не е изпълнен поради недостиг на персонал или поради други причини", заяви Магдалена Петрова от организацията "Данни за доброто" в студиото на предаването "Директно".

Всяка година близо 10 000 деца остават без място в детските градини и са принудени да бъдат у дома. 48% от кандидатстващите деца в столицата не намират своето място в детските заведения.

"Наблюдава се лека промяна през последните няколко години. Ако сравним данните от тази година с данните отпреди 4 години, свободните места, които са били обявени, са с 1200 повече. Тоест около 15% повече места, но те все пак остават крайно недостатъчни за броя на желаещите деца", подчерта Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase