Снимка: Reuters, архив
fallback

От 20 януари 2020 г. интензивното отделение към Детската болница в София ще започне работа нормално, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Проверки бяха разпоредени в три лечебни заведения - Детската боница, болница "Лозенец" и УМБАЛСМ "Пирогов", заради случая с 3-годишното дете, което почина внезапно. За случая е сезирана и прокуратурата.

Oще по темата


"Създадена е организацията, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ и грижи. Проведе се незабавна среща с ръководителите на държавни лечебни заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Създаде се координациоцен механизъм, който регламентира приема на деца при спешни случаи, както и при провеждане на деца от едно лечебно заведение към друго. Болница "Пирогов" пое ангажимента да осигури спешния прием на деца на територията на София, а при необходимост и извън столицата. За целта МЗ ще подпомогне лечебното заведение за осигуряване на необходимата материална база. В тази връзка ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения", каза още министърът.

По отношение на Специализираната детска болница, освен административният одит и контролът, който ще се осъществи, се търсят възможност за осигуряване на 24-часово присъствие на анестезиолози поне двама за нуждите на отделението за интензивно лечение, обясни министърът.

На 17 декември е въведена промяна в реда за регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване в лечебното заведение, допълни още Ананиев.

По думите му предстои проучване на технически и финансови възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система.

"Ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно-диагностичния блок на територията на дъщерното дружество. По този начин дефинитивно разделяне на потока на плановите пациенти от този на спешните", допълни още министър Ананиев.

Той поясни, че когато интензивното отделение няма да функционира, се организира текущ ремонт с помощта на държавата, спонсори и доброволци.

"Налага се интензивното отделение към клиниката по Пневмология да започна нормалната си работа, считано от 20 януари 2020 г.", допълни още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

до 4

преди 4 години

Ако преброиш шефовете на банковите клонове в цялата ни страна да знаеш,че са повече отколкото анестезиолозите ни! Така,че вече не е въпрос на пари-каквито и заплати да дадат анестезиолозите в цяла България са триста и няколко.Е за къде по напред?Вече никой не е луд да учи медицина.По черни от дявола ни изкараха и младите не искат да стават доктори!Аз съм вече на такава възраст,че парите не ме вълнуват.Досега бедно живях,свикнах и не ми пука.Оттук нататък ще ни лекуват чужденци.

3

edin

преди 4 години

Предлагате заплата колкото на шефа на БНБ и може и да намерите анестезиолози.Ама за 1000 лв-нъц.

2

Анонимен

преди 4 години

Too little too late

fallback