Снимка: Pixabay

За огромно съжаление и на нас лекарите, има състояния, които не се поддават на лечение. Те са скоротечни, бързи, в рамките на часове състоянието се влошава и те завършват фатално, заяви д-р Елена Георгиева, лекарката, прегледала 3-годишния Алекс в педиатрията в София.

Проверката на "Медицински надзор" установи, че до смъртта на детето не се е стигнало след лекарска грешка.

„Има състояния, при които в 22:00 часа се предполага, че детето може да бъде лекувано у дома, в 02:00 часа, както е в случая с Александър, то трябва задължително да постъпи в болница", каза д-р Георгиева пред "Нова тв".

Тя поясни, че в рамките на часове състоянието може да се влоши до степен да се включи интензивно, а в следствие и реанимационно лечение.

Още по темата

"С мерките които предприехме, стабилизирахме състоянието му и го изпратихме в „Пирогов”, не с идеята, че той ще загине там, а, че ще продължи с лечението и то ще бъде по-адекватно към състоянието му в момента”, коментира още д-р Георгиева.

"Има ситуации, които за нас лекарите са не по-малко драматични, отколкото за хората, които ги преживяват”, каза лекарката.

По думите й случаите на двустранна хеморагична пневмония в България са по 4-5 на година.

"Случаят с 3-годишният Александър може да послужи за оздравяване на проблемите в системата”, смята още д-р Георгиева.

"Трябва да се знае, че първият лекар, който може да помогне на детето, е личният лекар. Родителите трябва да му имат доверие. Малко обаче останаха личните лекари, които преди това са били педиатри. Това създава известно недоверие между родители и лекари, което кара родителите да търсят и за по-дребни поводи помощ от специалисти в болнични условия. Това натоварва болничната помощ”, коментира д-р Георгиева.

Според нея Педиатрията трябва да получи специален статут.

"Ако се погледне на тази болница като на специална и организацията й се промени, може да стане ядро на бъдещата детска болница", смята д-р Георгиева.
 

Коментари Напиши коментар

16

AZ

преди 2 години

Точно тази лекарка се е борила за живота на детето.И две болници са се борили,а не е било подхвърляно.Като са видяли в детската болница,че се влошава са го интубирали и са го превели в Пирогов.Проверката на МЗ доказа,че лекарите нямат вина и този,който трябва да се извинява е тиквата и последователите му-плювачи.

15

Анонимен

преди 2 години

При нас нещо да се задейства винаги преди това някой трябва да умре. И пак не е сигурно.

14

Яна

преди 2 години

Жена без морал.Как не и трепна сърцето за това детенце,отишло си от безхаберие и безотговорност?