Архив: Булфото

Депутатите от БСП поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев, след като в сряда специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение.

През това време три други болници ще поемат спешите детски случаи - "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска", като от МЗ увериха, че е създадена нужната организация "нито едно дете да не остане без необходимата помощ".

Според левицата обаче е недопустимо педиатричната болница да няма интензивно отделение, защото болните деца не могат да чакат.

Още по темата

Ананиев увери, че нито едно дете няма да остане без лекарска помощ. Той призова въпросът с лечението на децата да не се политизира.

"Този така наречен спешен център е интензивно отделение има четири легла и три медицински специалисти. Нима една държава като нашата не може да се справи с един такъв проблем с един такъв критичен период. Разбира се, че може. Създадена е пълна организация. Създаден е алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения", подчерта министърът.

Левите депутати обаче не се съгласиха с него и се изказаха доста остро към работата му и заради това поискаха да освободи поста на министър.

Червеният Георги Йорданов попита Ананиев може ли болница да съществува без интензивно отделение и отсече: "Това не е пътят, г-н министър".

Министърът обяви, че още през май месец е била направена среща с премиера и представители на Педиатрията и са били гласувани допълнително 1 млн. 700 хил. лева, за да се осигури необходимия ресурс за болницата.

"Какви политики имаме, когато интензивно отделение в София има 4 легла? Министърът говори не за политики, а за раздаване на пари. Това са политиките на сегашния Министерски съвет. Но раздаването на пари и наливането им в кофи без дъно не разрешава нищо. Министърът трябва да каже как чрез политики да се решат проблемите и българските деца да не се разкарват нагоре-надолу, защото не си е свършил той работата. И ако не може да отговори на този въпрос, да си подава оставката на излизане от тази зала", скочи соцдепутатът Стоян Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase