Снимка: БТА

Министърът на образованието Красимир Вълчев видя политически цели в искането на оставката му от страна на партия "Възраждане" и обвиненията им, че просветното министерство обучава учителите как да подменят българската история.

Още по темата
По-рано от "Възраждане" опитаха да нахлуят в залата на хотел "Балкан", в която се провеждаше церемонията по избор на "Учител на годината 2019“, с плакати с надписи "Оставка". Според лидера на организацията Костадин Костадинов на семинари през годината, организирани от МОН, са били поканени учители, за да бъдат обучени "как да фалшифицират българската история".

Предвиждала се цялостна преоценка на българската история, в която нямало турско робство и се твърдяло, че хората доброволно са си давали децата за еничари.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че е направена проверка и тези обвинения не са се потвърдили и настоя, че няма преподаватели, които да отричат турското робство. Все пак той каза, че ще се срещне с Костадин Костадинов и подчерта, че не е отказал среща на никого.

"В учебната програма за 10 клас няма такива неща. Очевидно има политически фактори, които се изкушават да използват темата история за политически цели. Чул от две учителки, аз пък чух от други две учителки, че те имат други цели. Това за турското робство абсолютно не е вярно, няма такива преподаватели, които да отричат турското робство или каквото и да е в програмата", отсече Вълчев.

Той коментира и проблема с недостига на учителите. Просветният министър подчерта, че трябва да се обезпечи системата, включително в най-малките и отдалечени населени места.

"През следващите 15 години хората, които ще навлязат в пенсионна възраст, ще бъдат 50% повече от младите хора, които ще влязат в пазара на труда. Основното решение е двойното увеличение на възнагражденията, което беше взето през 2017 година и изпълняваме. През 2020 и 2021 година има заложени по 360 млн. лева за достигането на двойното увеличение", каза още Красимир Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase