Снимка: БТА

Модернизираме и строим нови детски градини и училища в София. В момента строим вече шест училищни сгради, а четири ще започнем, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ.

Очакванията към учителите са огромни и те са от цялото общество, но учителите понякога не получават необходимата подкрепа от същото това общество, смята Фандъкова.По думите й учителят не трябва да е само добър преподавател, който да предаде знанията на децата, но от него се очаква да направи и това, което семейството не е могло да постигне. Фандъкова пожела на учителите да възпитават успешните хора на България и заяви, че за нея образованието е най-важният сектор.

Учителите са най-важния актьор в класната стая. Учителят е бил, е и ще остане основният фактор в образователната система, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Занапред все повече ще разчитаме на учителите, защото ако преди век или век и половина сме разчитали на учителите да научат децата на базова грамотност - на четене, писане, смятане, днес разчитаме да ги научат на много повече неща, заяви министър Вълчев. И добави, че учителите трябва сега да подготвят учениците за следващите 40-50 години, когато ще бъдат на пазара на труда, и се разчита, едва ли не, учителите да са футуролози, но те не могат да са такива.

Най-важната инвестиция на държавата е в учителите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии, каза Вълчев. По думите му инвестициите в учителите са с най-висока норма на обществена възвръщаемост. И не трябва да имаме колебание за взетото бюджетно и политическо решение да се увеличат възнагражденията на учителите, коментира министър Красимир Вълчев.

Председателят на СБУ Янка Такева изрази одобрение за приетите изменения в Закона за социалното подпомагане, свързани със санкциите към родителите, които не изпращат децата си на детска градина и на училище.

На церемонията Такева каза още, "че ние, с министър Вълчев, уцелихме десетката в образованието". Тя благодари на министъра "за доброто социално партниране", както и за това, "че се е докоснал до всеки учител, директор и до всяко дете, посещавайки всички общини, включително и най-отдалечените и малки училища".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase