Зачестиха случаите на агресия между ученици и към учители. Трябва ли да се въведе оценка за възпитание в училище и трябва ли да се налагат по-сериозни наказания за насилие над учители?

По темата пред Bulgaria ON AIR говори министърът на образованието Красимир Вълчев.

Стратегията за закрила на детето е пряко свързана с образователната система и по тази тема той е на мнение, че има нужда от едно продължително обсъждане.

Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

"Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Моят опит доказва, че всеки един документ може да бъде допълнително обсъден и подобрен. Това трябва да се случи“, каза той. Вълчев допълни, че има много хора, които са с активно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първоначалното обсъждане на стратегията. „Има нужда от едно по-продължително обсъждане. Това е целта. Имаме нужда от такава стратегия. Имаме нужда от такъв разговор, всъщност. Ние трябва да използваме такива документи, за да водим положителен, смислен разговор за бъдещето за децата. Има разделителни линии, не бих казал и разделителни линии, различни мнения", допълни министърът.

"Детето има права. По принцип детето трябва да бъде отглеждано в семейна среда, да се подпомага семейството. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и по отношение на правото на образование. Детето има свои собствени права, които трябва да бъдат гарантирани. Правото на образование е задължение на родителите, но ние имаме голям брой деца, в които семейства липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава държавата трябва да има по-силна функция, затова направихме механизма, за да работим заедно с останалите държавни институции", каза Вълчев.

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

Той заяви още, че са недостатъчни психолозите и педагогическите съветници в училищата, които са важни за преодоляване на агресията. По думите му, през последните години е увеличено финансирането за тази подкрепа.

Според него споделената основа от виждания за поведението на децата и на какво трябва да ги възпитаваме, е необходима, за да има взаимно доверие между родители и учители.

"Агресията много често е функция на усещането за липса на ред", категоричен е Вълчев.

Що се отнася до въвеждането на оценка за възпитание, той е на мнение, че има много неясноти относно тази оценка, тъй като не се знае дали се оценява ученика или учителя в такава ситуация.

Призивът му към родителите е да се доверяват и да уважават учителите, за да постигнат общата мисия - децата да станат добри и образовани хора.

Министърът на образованието посочи, че наблюдения показват, че в малките населени места има по-добри резултати, защото се работи по-пряко с общността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase