Архив: Булфото
fallback

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщиха от МОН.

Според проучването завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и администрация и управление в Американския университет в Благоевград имат среден месечен облагаем доход от над 3000 лева.

В системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лева през настоящата, а делът на регистрираните безработни сред тях спада от 3,74% през миналата година до 3,38% през 2016 г.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано, а този на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства от 46,54% до 47,34% през 2016 г.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина“, "Фармация“, "Дентална медицина“ и "Военно дело“.

Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление „Социални дейности“ (5,46%). През 2016 г. това е единственото професионално направление, в което се наблюдава безработица над 5%, докато през миналата година с подобна висока безработица се отличаваха 6 професионални направления. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите Туризъм (19,29%).

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри като информатика и компютърни науки и медицина.

Най-висок успех от дипломата за средно образование имат приетите студенти в първи курс в направлението медицина, фармация и дентална медицина.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София. Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

.../\...

преди 7 години

До Анонимен (147)Преподаватели по информатика във ФМИ си докарват допълнително между 10 и 20 хил. на година като го играят агенции за подбор на персонал и препоръчват студенти на фирми.

115

Брокеро

преди 7 години

Пазара бил балон. Моля?! Да ви дам ли списък с колко пара взимат в чужбина? В ПЪТИ и то в НЯКОЛКО ПЪТИ!Балон е нещото наречено държава, която разрешава да й крадат кадрите или те да бягат, защото тук ги експлоатират.

114

цвилещ от кеф

преди 7 години

Нямало връзки. Хехехе че аз работя във фирма чисто западна с персонал 80% с дебели връзки. Че то чак името на фирмата като затвориш едното око значи нещо близо до връзки.Там връзките са нещо нормално. Горко на този който не е. Ще му скъсат обрачите от работа. Ушите му ще свирят като чайник. Очите му ще светят като на статуята на царчето. Ще видите какво значи роднина - милиционер на живо. Вие сте отдолу а отгоре некадърни до некадърник с връзки.

fallback