Снимка: bgonair.bg

Да си учител е отговорност, привилегия, предизвикателство и понякога голяма мъка, която обаче ти носи удовлетворение. С тези думи новите будители на нашето време описаха своята професия и призвание пред екип на Bulgaria ON AIR.

След първия учeбен звънец в съзнанието ни винаги изплуват спомените от класната стая, където научихме най-важните уроци. А по пътя си срещнахме хора, които искаха да направят всеки един от нас човек. Във време, в което образованието се е превърнало в разменна монета, ролята на съвременните будители е безценна.

Избрахме да говорим с учители и да чуем от тях това, което не успяха да ни кажат в час. Ще ви разкажем пет истории за тези, които избраха професията със сърцето си.

Мина Илиев е учителят, който се оказа любимец не само на децата, но и на техните майки и бащи. Родители изтеглиха документите на децата си от столично училище, за да го последват на новото му работно място.

"Имах невероятна начална учителка и тя беше факторът, който ме накара да стана учител. Започваме да се превръщаме като лекарите - 15 мин. преглеждаш пациента, един час пишеш. Много малко време се отделя на децата, а повече на администрацията. Със заплата 490 лв. не е нормално да се живее. Къде отива авторитетът на учителя, когато децата отиват в пицарията и господинът им сервира?", призна Мина Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Преди година Любомила Ангелова чува страшната диагноза левкемия. Необходими са непосилни за нея средства за операция в Германия. Учениците й събират над 300 хил. лева, а каузата на децата е Люси да живее.

"В рамките на 3 месеца средствата бяха събрани и на 8 декември летяхме за Германия. Не мога да изразя с думи как се чувствам след този жест, това е приказка. Младото поколение е страхотно", сподели Любомила.

За своя 24-годишен стаж тя признава, че дистанцията между учителите и учениците е скъсена.

Георги и Кирил са близнаци, преподават в едно и също училище и по един предмет - история в столичното 18-о училище.

"Започнах първи да се занимавам, а покрай мен се запали и брат ми. Съдбата ни свърза. Ученикът е факла, която трябва да бъде запалена", призна Георги.

Той е на мнение, че все по-малко държавници отделят средства за сферата на образованието и това е един от основните проблеми.

"Често ни бъркат, но е интересно и децата ни възприемат по добър начин. Можеш само да им помогнеш да намерят знанията в себе си. Поставил съм си за цел да накарам децата да мислят", каза Кирил.

Ася Антова също е избрала да бъде млад учител. Преподава корейски език, живяла е в Сеул, но се връща у нас.

"Не мога да кажа, че е било мечта да стана учител, но се радвам, че съм тръгнала по този път. По-лесният вариант беше да уча в чужбина и да завърша там. Сега съм единствената, която преподава корейски език", сподели преподавателят.

Осем деца всяка година посещават Корея на разменни начала. Ася се радва, че допринася на децата да им е интересно и се радва, че знаят много неща за Корея.

Пренасяме се в шуменското училище "Сава Доброплодни". Учителят Ангел Ангелов печели награда от най-големите софтуерни компании. Занимава се с ученици над 10 години. Отдал се е изцяло на своите възпитаници, а те носят награди от различни състезания.

"Мотивира ме интересът на децата към технологиите. Връзката с учениците е от съществено значение при избора ми на професия. Прибирам се вкъщи с мисълта, че днес съм свършил нещо полезно", обясни Ангел Ангелов.

Децата са запалени от опитите в час и правят различни проекти, един от които е виртуалната лаборатория. Преподавателят постоянно купува техника и обновява кабинетите.

За 15 години преподавателите в средното образование са намалели със 70%. На фона на мрачната статистика учителите настояват за промени. На 15 септември оставяме да говорят тези, които имат какво да кажат.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase