Архив: Булфото

Трябват радикални промени във висшето образование, смята ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов.

По думите му промените в Закона за висшето образование ще решат някои малки проблеми, но не и големи, като свързаните с демографската криза, с многобройния прием на студенти и т.н.

"Всичко, което е завършило 11 клас, може да ходи и да говори, става студент. Това е безобразие", обясни той в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Не може истинският капацитет на един голям държавен университет да е 7 - 8 хиляди студенти и в същия момент да влизат 18 – 22 хиляди, "защото цялото финансиране е на калпак", коментира той.

От думите му стана ясно, че е недопустимо да има финансиране в резултат на "някаква акредитация, на рейтингова система и т.н."

"Не може да има 32 факултета по икономика и също толкова по финанси, счетоводство. Не може бивш преподавател по научен комунизъм да преподава корпоративни финанси", коментира той.

Той даде за пример и ниските студентски стипендии, които от 2004 г. не са актуализирани и са в размер от 50 до 120 лв. Той смята, че ако броят на студентите е по-малък, парите за стипендии ще са разпределени по друг начин и няма да са толкова ниски - ще са в размер на 300 - 350 лв.

Доц. Вазов каза, че е обсъждал с няколко министри идеята държавните университети да запазят финансирането, определено от държавния бюджет, но да "бъдат задължени да стигнат до истинските си, логичните капацитети за даване на висше образование". По този начин те "ще станат елитни" и ще осигуряват качествено образование.

В момента имаме невероятни преподаватели и прекрасен мениджмънт в много от нашите университети, смята доцентът.

По думите му рейтинговата система е своеобразна фалшфикация, защото не дава реална оценка за университетите.

Според него спорът между бизнеса и образованието винаги ще го има. "Невъзможно е университетът да подготви конкретен специалист за дадена корпоративна структура", смята той.

Доц. Вазов е категоричен, че на много университети трябва да им се даде свобода. "В много от тях - като в Техническия, Медицинския, има уникални лаборатории, които могат да бъдат използвани. В тях могат да се правят изследвания, анализи вместо да се възлагат на чужди лаборатории и да се плащат стотици хиляди евра", допълни той.

Цялото интервю чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase