Снимка: Булфото, архив

През миналата седмица парламентът реши, че ще дава парите за издръжката на един ученик и на частните училища и детски градини, като срещу това те ще се ангажират да приемат 20% деца безплатно, но се оказва, че тази мярка ще доведе до скок на таксите.

Още по темата
  Тази субсидия е за децата и семействата, а не за частните училища, но училище, което се съгласи с това, ще трябва да приема 20% безплатно деца, така че задължително таксата на останалите родители ще скочи, защото разликата между 1400 лв, колкото дава държавата и 6000 лева, колкото е средна таксата, е много голяма и нито едно частно училище не може да я поеме от своя бюджет, призна директорът на частно школо Валя Денчева пред bTV.

Според Милена Дамянова от ГЕРБ, която оглавява просветната парламентарна комисия, не бива държавата да дели учениците по никакъв начин, защото и в Конституцията е записано, че образованието е задължително

"Нелепа е спекулацията, че взимаме от бедните и даваме на богатите“, отсече тя.

Дамянова обясни, че държавата така или иначе планира средствата за първокласниците, които тази година са 63 хиляди и ако част от тях отидат в частните училища, средствата се преразпределят като може бъдат похарчени за образоване, а може и по други пера.

"Държавните пари отиват за обучение, не за материална база, за извънкласни дейности и храна, въпреки че държавните общинските училища получават пари и за тях. Това е мярка, която влиза от 2018 г., а не от следващата и това е нещо, което министерството на финансите е планирало“, настоя тя.

Според нея отпускането на държавни пари за частни училища е практика, която работи в много страни  и повишава конкуренцията.

Регламентът 20 процента от децата да не плащат такси пък е вид социална услуга, смята Дамянова.

Според икономиста Владимир Каролев законът е добър и дава възможност на повече хора да си пратят децата в частни училища, чиято основна характеристика е, че се учи повече отколкото в държавните и общинските.

Директорът на държавното 51-то училище Асен Александров смята, че средствата са незначителни и няма да променят нещата.

"Държавните училища са недофинансирани, но според мен идеалът е да така добре да се финансират държавите училища, че да не се налага родителите да си пращат децата на честните, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase