Снимка: flickr

Въпреки признанията на всички политици, че парите за държавните и общинските училища не са достатъчни, парламентът реши, че частните школа и забавачки ще получават финансиране от хазната, ако го поискат.

Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ.

Отпускането на държавна пара за частните училища и детски градини беше един от спорните моменти в закона и мина с 89 "за". 33 бяха "против", а 7 се въздържаха при гласуването.

Според вносителите така вече всяко дете ще получава парите от единния държавен разходен стандарт за издръжка.

Частните училища и детски градини ще имат право на финансиране, ако заявят желание за това, но вече ще могат да взимат такси само за дейности, за които държавата не дава пари.

Срещу това те поемат ангажимент да освободят от таксите за допълнителните дейности 20% от учениците. Те могат да са деца с отличен успех, с изявени дарби, със специфични потребности.

От частните училища и детските градини обаче вече обявиха, че ако тези деца не плащат такси, това ще натовари останалите, макар че ако получават пари от държавата, таксите за всички ще намалеят.

Така че каква ще излезе накрая сметката, още никой не знае.

Въпреки че са партньори във властта с ГЕРБ, от АБВ отказаха да подкрепят текста и както обясни Мариана Тодорова в случая става въпрос за принципна позиция.

Тя изрази опасенията си, че с тази разпоредба ще намалеят средствата за държавните училища за сметка на частните, а държавната образователна система и без това е недофинансирана.

Янаки Стоилов от БСП също се изказа категорично против текста и дори заподозря, че май само заради него се прави нов закон.

„Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще помогнем ли ние с нещо, ако извадим пари и ги раздадем някъде другаде? В колко от областните градове има частни училища“, попита той и добави, че в малките градове въобще няма частни образователни институции.

„Така, че за кого го правите? За тези, които имат ли“, попита социалистът.

Според него не е укоримо децата да ходят в частни училища, но защо държавата трябва да „ги издържа за това им удоволствие“.

Снежана Дукова от ГЕРБ обясни, че средствата за частните училища ще са в размер на 11-13 милиона лева, а от финансовото министерство са уверили, че са налични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase