Проф. Стив Ханке. Снимка: БТА

Само ако хората имат възможност да правят информиран избор, могат да бъдат истински щастливи. Само така могат да водят смислен и проспериращ живот. Това обяви проф. Стив Ханке по време на втората международна конференция "Образование и бизнес", организирана от Bloomberg TV, Bulgaria On Air и Investor.bg. По този повод експерти се събраха, за да коментират необходимостта да се въведе финансово образование в училищата.

Според водещия гост Ханке подобна крачка е необходима, но е важно да се води от частния сектор, а не от правителството, тъй като "държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование може да се политизира”. Ханке допълни, че често концепциите, предлагани от държавата, са погрешни или нерелеванти. Докато частните компании, образовайки хората, ги превръщат в потенциални клиенти.

Още по темата

Според Ханке нивото на финансово образование не само у нас, но и в целия свят е учудващо ниско, при положение, че именно финансовият сектор играе толкова важна роля в днешно време. Самият икономист е известен като "Бащата на валутния борд". В публикация Bloomberg го нарича "Професорът с мислене а ла Уол стрийт“. Той е автор на системата на валутния борд у нас, въведена през юли 1997 г., която незабавно спря хиперинфлацията в България. Също така е и икономически съветник на президента Петър Стоянов.

Според допитване за необходимостта на финансовата грамотност в България, направено месец преди международната конференция "Образование и бизнес" от читателите на Bulgaria On Air, Dnes.bg и Investor.bg, 72% от запитаните отговарят, че у нас няма добра финансова грамотност.

87% дават категорична подкрепа да има финансово образование в учебните заведения. Точно половината от читателите смятат, че 7-ми клас е най-подходящ за започване да се изучава този нов предмет като най-важно според запитаните е да се изучават спестяване и инвестиции.

Проф. Ханке коментира ниското ниво на финансово образование с грешното мислене на хората, че имат повече знания в тази сфера, отколкото наистина имат. Икономистът обясни колко е важно човек да разбира как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъци.

На международната конференция проф. Ханке ще получи степен Доктор Хонорис Кауза на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В началото на конференцията социалният министър Ивайло Калфин поздрави организаторите като заяви, че доброто финансово образование е изключително полезно и за икономиката на държавата и за социалната сфера. Именно чрез тях можем да си осигурим по-високи доходи и по-добро планиране, отбеляза още той.

Според него финансовото образование, още повече – финансовата грамотност трябва да стават все по-важни. Така човек може да контролира своето състояние и своя живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase