Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: БТА

За 2014 година Министерството на образованието и науката ще бори от бюджета да бъде отделен по-голям процент за образованието - около 4 процента от БВП. Това заяви просветният министър проф. Анелия Клисарова, която отчете първите 100 дни от управлението си, цитирана от БТА.

През 2013 г. средствата за образование са 3,4 на сто от БВП.

Образованието е приоритет вече не само на правителството, но и на цялото общество, коментира тя  и добави, че не е важно само да се отпуснат достатъчно средства, а как ще бъдат вложени и какъв ще е ефектът от тях.

Клисарова съобщи, че 9,4 милиона лева ще бъдат използвани за "покриване" на заплатите на учителите в училищата с малко на брой ученици.

Още по темата

Разработва се програма за привличането на младите учители и за развитието на педагогическите кадри, тъй като сега средната възраст на учителите е над 55 години, а в следващите десет години се очаква от системата да излязат 35 000 учители, съобщи Клисарова.

Тя добави, че след десет години средната възраст на учителите ще бъде 60 години, ако не са привлекат млади кадри. Това е доста тревожен въпрос, който ще обсъждаме и с Министерството на труда, коментира образователният министър.

Проф. Клисарова отбеляза, че се подготвя социален пакет за насърчаване и задържане на младите учители, както и различни финансови стимули за тях. Ще се подобри и системата за кариерно развитие на преподавателите в училище.

Законопроектът за средното образование е подготвен като структура и сега се обсъжда от експерти, а до края на месеца ще бъде предоставен за обсъждане и на регионалните инспекторати по образованието, обяви министър Клисарова. Тя допълни, че след това законопроектът ще бъде публикуван и ще бъде обсъден и от Обществения съвет към МОН. Амбицията ни е в последните дни преди коледните празници или в първите дни на 2014 г. проектът да влезе за разглеждане в образователната парламентарна комисия, заяви Анелия Клисарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase