Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще излязат ли ректори, студенти и синдикати на излязат на протест пред Министерството на финансите на 20 май? Причината за това са ниските възнаграждения в университетите и обещаното, но неизпълнено увеличение на заплатите.

"Вчера беше динамичен ден с много успешни преговори, малко закъснели. Протестът не е само заради ниските възнаграждения, а заради това, че от 1 януари имаме осигурени в държавния бюджет 39 милиона лева, които впоследствие в края на март бяха обявени с постановление на Министерския съвет, предоставени бяха на Министерството на образованието и науката 50 милиона", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева

"От тях 10-те милиона на БАН бяха преведени, 3-те милиона бяха преведени на селскостопанска академия, но на висшите училища 39 милиона не бяха преведени", каза още тя.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че парите в крайна сметка са били преведени в бюджетите на висшите учебни заведения тази сутрин. По думите на Вълчев това е първа част на проект на постановлението. “С промяна на Закона за висшето образование излезе проект на постановление от министъра на образованието и науката за съгласуване с всички министерства. Министерството на финансите задържа повече от месец този проект, защото неговото обществено обсъждане приключи на 10 април. Там е написано в две части - от 1 януари в тези 39 милиона лева, началната заплата на асистента става 2100 лева, тук увеличението е с 16%. В същото време за останалите академични длъжности обаче не стигат парите за същата стъпка с 290 лева, а остават с по 240 лева за главен асистент, доцент и професор. Ние обаче не искаме да има такава неравнопоставеност", отбеляза проф. Вълчева

Вчера обаче са успели да убедят Министерството на образованието и науката от първи януари за всички служители във висшите училища да има увеличение от 12%.

Анген Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети  допълни, че тези в разговори се включва и докторантската общност. "В тези всички финанси, които се издирват има едни 7,5 милиона лева, които са свързани с увеличението на докторантската стипендия, която вече е обвързана и с минималната работна заплата - 150% от минималната работна заплата. Това са 1227 лева, които трябва да  получат докторантите или увеличение от 227 лева от първи април. Все още тези финанси обаче се издирват по трасето", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Ангел Стойков.

Той подчерта, че студентската общност ще подкрепи своите преподаватели и ще застане зад тях в протестните дейности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase