Сергей Игнатов, министър на образованието. Снимка: Булфото
fallback

Все още няма решение за начало на учебната година от 1 септември. Това ще стане с образователния закон, който трябва да се гледа от парламента до месец-два, заяви образователният министър Сергей Игнатов пред Нова телевизия.

Освен че тя се подкрепя от голяма група от хора и повечето частни училища започват днес, промяната ще съкрати огромната пауза между началото и края на различните години, аргументира се той.

"Хубаво е да има интензивно натоварване за по-съкратен период, кратка ваканция и отново интензивен период", обясни образователният министър.

Той подчерта, че от тази учебна година обаче са въведени по-честите ваканции за децата, без да се орязва учебното време.

Oще по темата

Около 1 ноември ще има кратка ваканция – 3-4 дни. Зимната пък става по-дълга – коледната ще е до 8 януари.

С новата учебна година ще се въведе и вторият учебен комплект в клас, с който ученическите раници ще се разтоварят, заяви министърът.

Може би това няма да стане във всички над 2000 учебни заведения в страната, но процесът е задействан и най-късно следващата учебна година това ще бъде факт, обяви Игнатов.

Върви преоценка на учебните програми. За момента са модернизирани и изчистени от академизъм учебниците на 5 и 6 клас.

"Може да има и пропуски, но искаме целият този свръхакадемизъм, наложен в училището, да се премахне, децата да бъдат научени на реални неща", подчерта Игнатов.

В момента експертите работят по учебниците за 7-и клас, съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

анонимен

преди 12 години

прости гербаджии вие нямате право да говорите.игнатов замълчи и си гледай далаверките.оставкаааааааааааааааааааа

110

...

преди 12 години

Аз съм ученик и смятам за ненужно да се почва още от 1, най-малкото защото обикновено все още е лятно времето - на никого не му се учи в жегите- чувстваш се сънен, потиш се и учебния процес няма да е толкова качествен. Така се и отнема възможността да се възползваш от септемврийските промоции по курортите. Мисля , че и от 15 е добре. Това че в почти целия свят е по-различно, не означава, че трябва да бъдем като тях, само колкото да не останем по-назад !

109

пак учител

преди 12 години

училища

fallback