Снимка: архив, Булфото

Нови ваканции през есента и зимата и по-дълга почивка по Коледа предвижда Министерството на образованието за учебната 2011/2012 година.

Тези промени се предлагат в проект на заповед на просветния министър на образованието Сергей Игнатов за графика за учебното време за новата учебна година.

Есенната ваканция започва от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник. Децата ще се върнат в класната стая в сряда – на 2 ноември.

Досега около 1 ноември – Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците. Коледната ваканция ще започва по традиция от Бъдни вечер – 24 декември, но ще е по-дълга и продължава до 8 януари включително, предвижда документът. Така учениците ще забравят за уроците за 16 дни. Те трябва да се върнат отново по чиновете на 9 януари.

В началото на 2011 г. учениците в София и в страната протестираха за по-дълга коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година. 

През февруари догодина учениците ще имат и зимна ваканция. Тя ще бъде от 23 февруари до 26 февруари включително.

Пролетната и великденската ваканция от 1-ви до 11-и клас се предвижда да бъде от 7 до 16 април включително. За дванайсетокласниците тази почивка ще е от 12 до 16 април включително.

Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари 2012 г.

Още по темата
Просветното ведомство предлага и неучебни дни заради празници и за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване.

На 21 май ще се състои матурата по български език и литература (БЕЛ) за 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас.

На 23 май е вторият държавен зрелостен изпит и външното оценяване в седми клас по математика.

Учениците ще почиват и на 24 и 25 май по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase