Снимка БГНЕС

Руският преидент Владимир Путин е взел решение да увеличи числеността на личния състав на руските въоръжени сили до 2 389 130 единици, посочва РИА Новости.

Русия ще увеличи числеността на Въоръжените сили, указът за това е подписан от Владимир Путин, документът е публикуван на уебсайта за официално публикуване на правни актове, допълва руската агенция, цитирана от "Фокус".

Издава се указ за: "1. Да се определи утвърдената численост на Въоръжените сили на Руската федерация в размер на 2 389 130 единици, в това число 1 500 000 военнослужещи", се посочва в документа.

Държавният глава на РФ също така възлага на правителството да отпусне на Министерството на отбраната средствата от бюджета, необходими за изпълнението на указа.

В предишния път числеността на Въоръжените сили е била увеличена през декември 2023 г. Той е бил увеличен до 2 209 130 души, включително 1 320 000 военнослужещи. Указът за това, според документа, вече не е валиден, докато подписаният днес ще влезе в сила на 1 декември.

През първата половина на 2024 г., по данни на заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, около 190 000 граждани са подписали договори с Министерството на отбраната.

В същото време в началото на септември Путин заяви, че броят на желаещите да получат договор с руското МО "рязко се е увеличил след нахлуването на Въоръжените сили на Украйна в Курска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase