Снимка: Pixabay

Исторически минимум са достигнали нивата на водата в основните притоци на река Амазонка. В някои случаи речни корита, които някога са били плавателни пътища, са пресъхнали, съобщава Ройтерс.

Река Солимоиз, един от основните притоци на река Амазонка, чиито води водят началото си от Перуанските Анди, е спаднала до най-ниското си рекордно ниво в Табатинга, бразилски град на границата с Колумбия.

Част от река Тефе е напълно пресъхнала, както видяха репортери на Ройтерс, които прелетяха над реката във вторник. Близкото езеро Тефе, където по време на миналогодишната суша са загинали над 200 сладководни делфина, също е пресъхнало, което лишава застрашените розови бозайници от любимото им местообитание.

Заради екстремната суша в Бразилия, ниските нива на водоизточника са регистрирани за втора поредна година. Жегите изсушават голяма част от растителността в Бразилия и предизвиква горски пожари в южноамериканските страни.

Река Солимоиз в Табатинга е измерена на 4,25 метра под средната стойност за първата половина на септември. В Тефе реката е била с 2,92 м под средното ниво за същите две седмици на миналата година и се очаква да спадне още повече до най-ниското си ниво в историята. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase