МиГ-17 Снимка Уикипедия

Докато се изясняват причините за самолетната катастрофа, която стана преди броени дни на авиобазата в Граф Игнатиево, историческа справка показа, че на същата дата, но преди 53 години, е станал друг трагичен инцидент със самолет на авиобазата "Граф Игнатиево".

На 13.09.1971 година при полет с изтребител МиГ-17 загива лейтенант Деню Неделчев Денев. Само на 27 години, припомня Plovdiv24.

По време на нощен тренировъчен полет, обхождайки район над Асеновград, на почти непристъпен скат в западното подножие на връх "Безово", той попада в гъста ниска мъгла.

Излизайки над нея, вижда луната, огряла облаците. Вижда в ниското светлини, вероятно това е Пловдив.... Или пък е Асеновград... Изведнъж отново мъгла. Удар. Тишина...

Пътеката, край която се намират отломките, е позната като "Самолетната", а паметни плочи пазят спомените за този офицер, който загива, изпълнявайки своя служебен дълг.

Специалисти твърдят, че причината за инцидента е внезапно спиране на тока в района на Бачково. По това време съпругата на лейтенант Денев е била бременна, а детето се ражда двайсетина дни след гибелта на пилота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase