Снимка БГНЕС, архив

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз се плъзга към забрава, в обширна антизападна реч, в която предупреди за нов, ориентиран към Азия "световен ред".

Орбан същевременно изрази подкрепата си за кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, предаде АФП.

„Европа се е отказала да защитава собствените си интереси“, каза Орбан в Бейли Тушнад, град с преобладаващо унгарско население в Централна Румъния. „Единственото, което Европа прави днес, е да следва безусловно външната политика на САЩ ... дори с цената на самоунищожение“.

„Настъпва промяна, която не е виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, всъщност е промяна на световния ред“, добави той и посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като превръщащи се в „доминиращ център“ на света.

Орбан също така твърди, че САЩ стоят зад експлозиите през 2022 г., които повредиха газопроводите „Северен поток“, изградени за пренос на газ от Русия до Германия, като ги нарече „терористичен акт, извършен по очевидното указание на американците“. Той не предложи никакви доказателства в подкрепа на твърдението.

Забележките на крайнодесния лидер идват на фона на нарастващите критики от страна на европейските му партньори, след като по-рано този месец той предприе пътувания с „мирни мисии“ до Москва и Пекин, целящи да постигнат прекратяване на войната в Украйна. Широко разпространено е мнението, че Орбан е в най-топли отношения с Кремъл сред всички лидери на ЕС.

По отношение на Украйна Орбан изрази съмнение, че разкъсваната от войната страна ще стане член на НАТО или на ЕС. „Ние, европейците, не разполагаме с пари за това. Украйна ще се върне към позицията на буферна държава“, каза той и добави, че международните гаранции за сигурност „ще бъдат записани в споразумение между САЩ и Русия“.

По време на пълномащабната война на Русия в Украйна Орбан скъса с други лидери на ЕС, като отказа да предостави на Киев оръжия за защита от руските сили и редовно забавяше, размиваше или блокираше усилията за изпращане на финансова помощ на Киев и за налагане на санкции на Москва.

Понастоящем Унгария е ротационен председател на ЕС, а Орбан даде "клетва" да „направи Европа отново велика“ и открито подкрепи кандидатурата на Тръмп на тазгодишните президентски избори в САЩ. Орбан посети Тръмп два пъти тази година в крайбрежния комплекс на бившия президент в Мар-а-Лаго.

Днес Орбан заяви, че кандидатурата на Тръмп за преизбиране има за цел „да върне американския народ от постнационалната либерална държава към националната държава“ и повтори множество консервативни тези, че Тръмп е наказан несправедливо, за да се предотврати избирането му.

„Ето защо те искат да го вкарат в затвора. Ето защо искат да му отнемат активите. И ако това не проработи, искат да го убият“, каза Орбан, визирайки опита за убийство на Тръмп на митинг в Пенсилвания този месец.

През 2014 г. Орбан за първи път обяви намеренията си да изгради „нелиберална държава“ в Унгария, а през 2022 г. предизвика международно възмущение, след като се обяви срещу превръщането на Европа в общество на „смесени раси“. Днес той потвърди отдавнашната си антиимиграционна позиция, като заяви, че тя не е отговор на застаряващото население на страната му.

„Не може да става дума за намаляване на населението, допълвано от миграция“, каза той в съботното си обръщение. „Опитът на Запада показва, че ако гостите са повече от собствениците, тогава домът вече не е дом. Това е риск, който не бива да се поема.“

Унгарският премиер се превърна в икона за някои консервативни популисти заради твърдата си опозиция на имиграцията и правата на ЛГБТ+. Той също така е обвиняван в репресиране на пресата и съдебната система в Унгария, нарушаване на стандартите за правова държава и демокрация. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase