Снимка: БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви нов набор от политики, насочени към повишаване на покупателната способност на гражданите и справяне с жилищната криза в страната.

Мерките включват 14-процентно увеличение на минималната работна заплата, 2,5-процентно увеличение на пенсиите и нов туристически данък, предаде АФП.

По време на речта си при откриването на Международния панаир в Солун (TIF) Мицотакис обеща да донесе просперитет на Гърция - която през 2023 г. имаше втория най-нисък БВП на глава от населението в Европейския съюз - до 2027 г.

Премиерът посочи 9 предизвикателства пред своето правителство, сред които са сближаването на заплатите в публичния и частния сектор, преходът към зелена икономика с използване на по-евтина енергия и смекчаването на последиците от главоломния ръст на туризма.

Той също така обеща да създаде ефективен отговор на проблема с намаляващото и застаряващо население на страната.

Страната с население от 10 млн. души, която разчита в голяма степен на туризма, преживя близо десетгодишна икономическа криза, изострена от рецесията след пандемията.

Цените на жилищата и хранителните продукти се повишиха поради високата инфлация, която едва сега започна да спада.

През 2023 г. средният годишен доход в Гърция е наполовина от средния за Европа, а минималната заплата от 830 евро на месец е по-малко от половината от тази във Франция.

"От 1 януари следващата година увеличаваме пенсиите на 2 милиона гърци.От април следващата година се покачва минималната работна заплата от 830 евро заедно с част от бонусите, която през 2027 година ще достигне 950 евро. Това ще увеличи и сумите за помощи. От декември 670 хиляди пенсионери ще получат до 200 евро помощ за отопление. През декември помощите за малолетните деца също се увеличават."

Анализатори определиха речта на премиера като предизборна и допускат провеждането на извънредни парламентарни избори следващата година.

От опозиционната партия Сириза заявиха,че премиерът обещава увеличение на приходите без икономическа програма и далеч от реалността.

Депутат от социалистите Диамандопуло коментира в социалните мрежи :

"Обещава просперитет на всички, а ни доведе до там, че да се сравняваме  по заплати с България".

Мицотакис обяви също така нова такса за пътниците, които слизат от круизни кораби в гръцките пристанища, и схема за златна виза за чужденци, които инвестират най-малко 250 000 евро в новосъздадени предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase