Снимка: БГНЕС/ЕРА

Берлин ще обмисли възможността да разреши на Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на брифинг в Одеса, предаде Укринформ.

САЩ и Германия са най-големите доставчици на военна помощ за Украйна. Двете страни многократно са заявявали, че Украйна не трябва да използва техните оръжия за нанасяне на удари по руска територия поради опасения, че това ще доведе до ескалация на войната.

"Политико" съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц сега "подкрепя разрешаването на използването на западни оръжия срещу цели на територията на Русия", като се позова на лице, запознато с позицията на германското правителство.

На пресконференция на 28 май Шолц заяви, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Германия, "в рамките на международното право", което не забранява да се нанасят удари по руска земя. Германското правителство обаче не е дало изрично и публично разрешение на Киев да направи това.

Писториус припомни на пресконференцията в Одеса, че Шолц "ясно" е дал позицията си за използването на предоставените от Германия оръжия в рамките на международното право от страна на Украйна.

"Това е нещо, което ще обмислим", каза министърът в отговор на въпроса за разрешението на Киев да нанесе удар по руска земя с оръжия, предоставени от Германия.

Писториус каза още, че съществуват двустранни споразумения, които "не трябва да се обсъждат публично, за да се очертаят някои "червени линии" по отношение на това какво се допуска и какво не".

Призивите на Украйна да ѝ бъде разрешено да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия се засилиха, след като на 10 май Русия започна нова офанзива в Харковска област, в която според съобщенията са участвали 30 000 войници.

Киев заяви, че не е в състояние да нанесе превантивни удари по руските сили, които се струпват на границата, поради ограниченията за начина, по който могат да се използват западни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase