Снимка: Кадър, Нова тв

Задържан е мъж, измамил и откраднал пенсията на 89-годишен мъж в София. Това заяви пред Нова тв главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Според Иванов, мъжът е рецидивист с множество обвинения и е на пенсионна възраст.

"Той се беше укрил, но след проведени действия е установен и задържан. Той е рецидивист, многократно осъждан. Има осем присъди за измами и една за грабеж", обясни главният секретар на МВР.

По думите му, откраднатата сума е била открита у него и тя ще бъде възстановена на възрастния човек.

Наглата кражба се случва посред бял ден в София. 89-годишният мъж се разделил с 400 лева минути, след като е взел пенсията си от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев".

Видеокамери са заснели как автомобил спира на улицата, а измамникът се представил за главен касиер от пощата. Той казал на пенсионера, че са му дадени с 50 лв по-малко . Възрастният мъж дал цялата си пенсия, но по-късно разбрал че е станал жертва на измама.

Всеки месец 89-годишният Иван Дечев сам взима пенсията си от пощенския клон в столичния квартал "Гео Милев". Прибирайки се към дома си, към него се приближава сив автомобил. Шофьорът спира и заговаря възрастния мъж.

"Видях, че на задната седалка имаше разхвърлени хартии и отгоре 50 лв. Шофьорът избърза да каже „дядо, аз съм главния касиер на пощата, касиеркатата ти е дала 50 лв. по-малко към пенсията".  Започнах да броя парите дали са толкова, колкото получавам. Той като видя, че ми треперят ръцете ми каза да му ги дам, за да ги преброи по-бързо. Дадох ги с цялата си наивност. Започна да брои и каза "тези са за теб". Даде ми и педесетачката, която стоеше на седалката. Когато ми ги върна обаче аз почувствах, че са по-малко. Тогава той тръгна веднага”, разказа потърпевшият.  

След секунди пенсионерът осъзнава, че от 700 лв. пенсия липсват 400 лв. Търси помощ от служителите на магазин за касови апарати, пред който се разиграла измамната схема. Именно те подават сигнал на 112.

"Човекът се беше разтреперил, а ние притеснили за неговото здраве. Той се чувства виновен за това нещо. И аз го разбирам. Не знам какви са тези хора, които могат да постъпят така, но се случва и то на сравнително оживена улица", коментира случилото се собственикът на магазина Георги Иванов.  

"Не съм допускал, че може да има такива хитреци. Стана ми обидно към самия мен, че на 89-години не съм се научил в какво време живеем. Аз не съжалявам за парите. 400 лева се изяждат, 400 лв се изпиват – както казва народната мъдрост, но моралът не може да се върне", споделя Иван.

Признава, че за пръв път в живота си става жертва на измама и се обръща към престъпника така: "Достави ли му удоволствие, че е надхитрил един възрастен човек и го е оставил без препитание за един месец. Защото аз разчитам на тези пари. Той е обезличен човек. От него обществото не може да очаква нещо хубаво", каза пенсионерът.    

Въпреки че след случилото се 89-годишният мъж вече е изгубил част от вярата си в хората, има и такива – които ще се опитат отново да  я възвърнат с добри постъпки.

"Има хора, които искат да ви помогнат с някаква малка сума, знам че нямате нужда, но ако можем да ви направим една банкова сметка,  за да ви помогнат", обърна се собственикът на магазина към 89-годишния мъж.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 11 месеца

До кога рецидивисти ще ходят свободно по улиците и ще тормозят нормалните хора. Правосъдната ни система какво работи всъщност, явно там куцат здраво нещата. Докато няма правосъдие ще цъкаме и ще се възмущаваме от наглостта на престъпниците.

38

бг

преди 11 месеца

400 тояги на голо публично като в Индия откъдето произлиза крадеца

37

Защо

преди 11 месеца

Защо никога не се публикуват снимки и имена на престъпниците, а само на жервите? Чий права защитават законите и т. нар. свобода на словото?