Снимка: БулФото
fallback

Промяна в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с опита за терористичен акт на 16-годишно момче в Пловдив, съобщава Агенция Фокус.

"Идеята за тези центрова е обсъждана с г-н Гешев и с главния прокурор и на ниво Министерски съвет. Това се прави с цел да се концентрира и обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да са координирани между всички институции.", посочи вътрешният министър.

Oще по темата

По думите му, в момента има Национален контратерористичен център, който работи в структурата на Националната агенция "Държавна сигурност".

"Той е точката за контакт, която имаме с външните партньри. Промяната обаче не винаги означава, че има проблем. Напротив. Ние трябва да направим промяната преди да е дошъл проблемът и тогава, когато е необходима.", разказа Младенов.

Попитан дали органите на реда имат информация за сходни на този в Пловдив случаи, той заяви, че в интерес на работата е те да не стават обществено достояние.

"Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира, в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", коментира Младенов.

Според силовия министър е нужна и информационна кампания сред учениците.

"Тя и сега се прави, но това не е работа само на МВР. Трябва да зелегне и в Закон за тероризма. Там има изписани мерки, които всяка институция трябва да изпълнява", допълни той.

Този случай конкретно бил оповестен пък, защото е имало подготовка и набашяне на вещества, които в определена компилация могат да създадат взрив.

"В момента, в който колегите са преценили, че ситуацията не търпи отлагане, тогава са се намесили", допълва Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Емо

преди 4 години

Министър *** откри топлата вода... отново. И той не знае какво точно центрове ще прави и колко... имало един, наистина, още колко? И какво ще правят. Важното е да се плямпат глупости пред журналистките, които после в папагалски стил да го копи-пейстнат.

8

????

преди 4 години

По добре да създадат ант-джендърски центрове.

7

Анонимен

преди 4 години

Трябва да се оповестяват, но след това трябва да се оповести, какво му се е случило на младият кандидат-бомбаджия. А това трябва да е: Вкаране в сппециализирано заедение за принудително лечение, от където да излезе с акъл на 3-годишно.Питам ви, това ли европата в която искахме да живеем? За тия ли "ценности" скачахме по площадите? Искахме ли да залягаме, като видим тинейджър с раница?!Кажете! А троловете на шорош, могат да започнат да слагат минуси, бОли ме чучура!

fallback