Снимка: Pixabay

Обвиненият в подготовка на терористичен акт 16-годишен от Пловдив не е бил в състояние да го извърши в момента, в който майка му разбира за комуникацията с човек, представил се за член на ИДИЛ. Това каза криминалният психолог Иван Тричков, работил с момчето, преди да се намесят службите, пред bTV.

Според службите той е вербуван от групировката "Ислямска държава".

Още по темата
След разговори с него, той започва да се връща към нормалната си същност, добави експертът.

Той обясни, че много важна е била реакцията на майката, която е усетила, че нещо става със сина й.

Тя е видяла необичайност в поведението му, след като той е престанал да общува със семейството и е искал по-дълго да остава сам.

Психологът също така поясни, че особено уязвими са интелигентните млади хора, които търсят някакви допълнителни знания в интернет, а хората, които се закачат за подобни младежи, са много добре обучени.

Според Тричков 16-годишният ученик е гледал някакви видеа за това как се прави самоделна бомба. Това е било под формата на някакво обучение, по думите му.

Той бе категоричен, че всичко е станало случайно, понеже младежът е от будните и интелигентни хора, които търсят знания навсякъде. Освен това той знае езици и комуникацията е протичала на английски език около 6 месеца.

Относно приемането на исляма, според специалиста момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на комуникацията с хората, които са се опитали да го вербуват.

Явно са му поднесли така религията, че тя му е харесала, те са добре обучени да намират какъв дефицит има в дадения човек и явно са намерили неговия, коментира криминалният психолог.

В тази възраст децата търсят своите реалистични герои и тези хора явно са се представили под такава форма, добави още той.

Характерът на комуникацията освен това е бил стъпка по стъпка, в началото по-леко и с времето се е задълбочавала, обясни още Тричков.

Той посъветва родителите да внимават как се държат децата им и заяви, че по последна информация е спрян всякакъв достъп на момчето с интернет.

Коментари Напиши коментар

103

111

преди 6 дни

За съжаление или за щастие в България, каквато ни е престъпността, такава ни е и борбата с нея и лицата свързани с този процес. Ако това младо момче е върха на интелигентността на младите хора, КАКТО ТВЪРДИ ТОЗИ КОРИФЕЙ - ПСИХОЛОГ, то Бог да я прости тази държава. г-Н ПСИХОЛОГ, КЪДЕ ПО-ТОЧНО СТЕ ЗАВЪРШИЛИ И С КАКВА ОЦЕНКА? а, ТОЗИ, КОЙТО ви Е ПРЕПОДАВАЛ, да вземе да се завре там от където не може да излезе. На тази възраст всеки млад човек вече би трябвало да има изграден мироглед и реален погле

102

Хххх

преди 1 седмица

Факта че въобще се опитват да те вербуват...показва че нямаш нищо общо с интелигентносста.

101

Анонимен

преди 1 седмица

Интелигентните млади хора са най-уязвими, ИД лесно ги вербува - ТОЧНО ОБРАТНОТО!