Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Видео 04.06.2019

Българинът пуши и пие, но пести от застраховка на дома си

Бури, градушки, мълнии и големи порои отново засегнаха много българи през изминалите дни. Пожари и порои унищожават една и съща собственост на едни и същи хора, но въпреки това у нас застраховането на имуществото и на дома е не популярно.

Ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов каза в студиото на "Денят ON AIR", че имаме ниска застрахователна и финансова култура, но тя не се дължи на образованието, а по-скоро на народопсихологията ни.

"Застрахователните компании правят една много сериозна реклама, правят невероятни опити да образоват застрахователно обикновения българин, застрахователните брокери също работят много в тази посока, но българинът предпочита да изпие 70 лева, да ги изпуши", посочи ректорът на ВУЗФ пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че една нормална къща с нормален двор в някое село може да се застрахова за между 50 и 100 лева годишно.

Доц. Вазов очерта и като грешка на държавата, че продължава да дава макар и минимални финансирания и помощи на тези села. По думите му евентуално задължително застраховане на дома може да бъде решение, но не е сигурен до колко това е възможно.

"Не можеш да задължиш частния собственик какво да прави и какво да застрахова, но той трябва да понесе истински тези загуби. Имаме села, в които в последните 10 години 4-5 пъти са им срутвани къщите или наводнявани, но не правят тези елементарни застраховки", категоричен беше доц. Григорий Вазов.

Според ректора на ВУЗФ е абсурдно да се грижим със застраховки на автомобилите си, но не и за живота си или дома си.

 

Коментари Напиши коментар

60

стефанов

преди 1 седмица

Понятието "ЗАДЪЛЖИТЕЛНА" гражданска отговорност трябва да отпадне.... Това е задължително крадене на едни пари....Всеки има правото на избор какво да направи.. Най-големите врагове на държавата това са ЗАСТРАХОВАТЕЛИ и банки.

59

наблюдател

преди 2 седмици

В село Хитрино като избухна влака какво платиха застрахователите? Нула точка нула. Още се водят дела за вината. Застраховката имала лимит колкото за една плевня.
Всичко там се построи от дарения, помощи, собствени средства и от бюджета.
Тия застрахователи най добре да ги закрият всичките
Харчат парите ви за офиси, лимузини, вратовръзки и рекламни кампании

58

съвсем правилно

преди 2 седмици

българските застраховки на дома покриват предимно събития, които не се случват и няма как да се случат, примерно удар от летателно тяло със екипаж или без екипаж, мноо ме грее имало ли е екипаж.
Вече ако искаш застраховка за нещо реално, цената на премията скача МНОООГО, има някакви лимити, примерно срутен апартамент - 10 000 лв, а и за тях трябва да доказваш че си имал работеща аларма, пожаро гасителна и известителна системи със годишен преглед, касови бележки за имуществото и още много