Снимка: БТА

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи, че свиква извънредна среща на европейските лидери за Brexit, след като британският премиер Тереза Мей отложи гласуването в британския парламент на сделката за раздялата между Лондон и Брюксел. Срещата ще бъде част от редовното събиране на лидерите в Брюксел, което вече е насрочено за 13 и 14 декември, но досега не предвиждаше заседание по Brexit.

Още по темата

Тереза Мей обяви пред Камарата на общините на британския парламент днес, че отлага насроченото за вторник гласуване по сделката, определяща условията за напускане, заради опасенията на британските депутати за уреждането на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Тя съобщи, че заминава за Брюксел, за да се опита да постигне по-добри гаранции, че записаните в споразумението условия няма да бъдат прилагани.

През ноември ЕС и Великобритания се разбраха, че Северна Ирландия ще продължи да прилага някои европейски стандарти за стоките, внасяни от останалите части на Обединеното кралство, ако до 2021 г. не се намери друго решение.

Малко след съобщението на Мей Туск обяви, че европейските лидери ще обсъдят Brexit в четвъртък. Разговорът ще е между оставащите в ЕС държави, като британският премиер само ще бъде изслушана.

Председателят на ЕС заяви, че ЕС няма да предоговаря споразумението за напускането на Великобритания, което лидерите одобриха на 25 ноември.

“Няма да предоговаряме сделката, включително механизма за Ирландия, но сме готови да обсъдим как да улесним британската ратификация”, написа Доналд Туск в Twitter.

Той добави, че поради краткото време преди излизането на Великобритания от ЕС, лидерите ще обсъдят и готовността на Съюза за раздяла без споразумение.

Обединеното кралство ще престане да бъде член на ЕС на 29 март 2019 г, независимо дали условията на раздялата ще бъдат ратифицирани. Ако напускането бъде уредено със споразумението, се предвижда 2-годишен преходен период, в който европейското законодателство ще продължи да се прилага във Великобритания, докато двете страни се договорят за бъдещите си отношения. Ако обаче то не влезе в сила, над 700 европейски споразумения ще престанат автоматично да действат, ще бъде въведен граничен и митнически контрол, което се очаква да предизвика хаос във Великобритания и да наруши нормалното функциониране на общия пазар в ЕС.

За да влезе в сила споразумението за напускане, то трябва да бъде ратифицирано от британските и европейските депутати.

Европейският парламент ще гласува по него не по-рано от февруари, но председателят му Антонио Таяни вече увери, че мнозинство за одобрението му има.

В понеделник Съдът на ЕС даде още една възможност за развитие по Brexit, постановявайки, че Великобритания може едностранно да се откаже да напуска Съюза. За целта правителството в Лондон трябва да изпрати писмо в Съвета на ЕС преди полунощ на 29 март, с което се отказва от плановете си за излизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase