Снимка: Reuters

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей отмени гласуването в парламента на споразумението, което постигна за излизането на страната от структурите на Общността. То бе насрочено за следобедните часове на деня, предава Sky News, цитирани от "Фокус".
 
Очаква се Мей да направи последен опит за спечелване на отстъпки от лидерите на Европейския съюз в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел, която ще се проведе на 13-14 декември.

Много от депутатите в парламента в Лондон се противопоставят на сделката, договорена от премиера. Ето защо прогнозите бяха за провал на гласуването й – ситуацията, която може да доведе до отстраняването на Мей от власт.

Европейският съюз вече е предложил на Великобритания "най-добрата и единствена възможна" сделка за излизането й от Общността и няма да я предоговори. Това предупреди Европейската комисия в навечерието на гласуването в британския парламент. 

Още по темата

"Нашата позиция не се е променила, а за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.", заяви говорителят на ЕК Мина Андреева пред репортери в Брюксел.

По-рано през деня Европейският съд издаде решение, съгласно което Великобритания може да отмени едностранно оттеглянето си от структурите на Общността, без да иска одобрението на други държави-членки. "Обединеното кралство е свободно да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да излезе от ЕС", бе решението на Европейския съд.

По-рано днес стана ясно, че британската премиерка Тереза Мей ще направи пред парламента днес извънредно съобщение за Брекзит.

От кабинета на председателя на Камарата на общините, долната камара на британския парламент, обявиха, че изявлението ще се състои в около 15.30 ч. местно време (17.30 ч. българско време).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase